Hlavní obsah

Nešťastné manželství mívá pro muže až fatální následky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželství, které se z nějakého důvodu nevyvíjí podle představ zúčastněných, má negativní dopad na oba aktéry. U mužů mohou být ale následky z hlediska zdravotního doslova fatální, tvrdí výsledky nedávno uveřejněné studie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie zveřejněná v časopise Journal of Clinical Medicine zjistila, že nešťastná manželství převážně u mužů souvisí s vyšší úmrtností.

Vědci z univerzity v izraelském Tel Avivu v rámci výzkumu analyzovali zdravotní údaje od zhruba 9000 mužů za více než tři desítky let. Dospěli k závěru, že ti, kteří nebyli spokojeni s kvalitou svého manželství, vykazovali vyšší rizikový faktor pro vznik mozkové příhody i jiných vážných stavů, které mohou vést až ke smrti.

Tým v návaznosti na znepokojivé výsledky studie vyzval zdravotnické pracovníky, aby zahájili rozsáhlou propagaci manželské terapie jako prostředku ke zmírnění možných rizik.

Co je dobré vědět, než začnete po padesátce uvažovat o rozvodu

Vztahy a sex

Vědci rovněž v návaznosti na výsledky přezkoumali zdravotní údaje 8945 izraelských mužů, kteří byli účastníky v jedné z dřívějších studií ohledně úmrtnosti. Ta začala konkrétně v roce 1965. Muži, kteří většinou pracovali ve státní správě či na podobných pozicích, byli požádáni, aby ohodnotili svá manželství na stupnici od jedné do čtyř.

U mužů, kteří „vykazovali“ nejnižší počet sňatků, byla o 69 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí na cévní mozkovou příhodu (míra 40,6 na 10 000 lidí) než u těch, kteří prošli několika manželstvími.

Mladší muži jsou na tom hůř

Vědci rovněž zjistili, že míra úmrtnosti byla větší u osob mladších 50 let (39,4 %), které nebyly spokojené se svým manželstvím. U starších účastníků byla hodnota o 6,5 procenta nižší.

Nereálná vztahová očekávání, která ničí mnohá manželství

Vztahy a sex

„Zjistili jsme, což je překvapivé, že nespokojenost mužů s jejich manželstvím je co do rozsahu podobně rizikovým faktorem úmrtí jako kouření, případně na stejné hladině jako u mužů, kteří vůbec necvičí,“ uvedl pro Times of Israel hlavní vedoucí studie doktor Shahar Lev-Ari. Jeho vyjádření citoval i server Telegraph.

Rovněž vysvětlil, proč se rozhodl přezkoumat data ze studie započaté v roce 1965. Je to jednoduché – odborníci obecně totiž dnes mnohem lépe chápou souvislosti mezi psychologickým blahobytem a fyzickým zdravím, než tomu bylo dříve.

Nedokonalá manželka aneb Chyby, které zapříčinily můj rozvod

Vztahy a sex

„Zjistili jsme, že manželská spokojenost těchto mužů na začátku studie byla ve skutečnosti prediktivním faktorem pro smrt obecně, stejně tak zapříčiněnou mrtvicí.“

„Posuzování manželské spokojenosti a hodnocení zdravotních přínosů programů v rámci manželského vzdělávání pro mladé páry by proto mělo být podle nás součástí podpory zdraví v běžné populaci,“ uvádí se ve výsledcích studie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám