Hlavní obsah

Co je dobré vědět, než začnete po padesátce uvažovat o rozvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvody po mnoha letech společného soužití nejsou v dnešní době ničím výjimečným. Často se tak děje v souvislosti s odchodem dospělých dětí z domácnosti či tzv. druhou mízou, kdy strach ze stárnutí přivádí jedince do nových vztahů. Pokud patříte mezi ty, kteří po padesátce uvažují o rozvodu, pak pro vás máme hned několik důležitých věcí, které byste dle rozvodových právníků i rodinných terapeutů měli nejprve důkladně zvážit.

Foto: Profimedia.cz

Rozvod nemusí být snadný ani v okamžiku, kdy děti odrostou a odejdou z domova.

Článek

1. Zodpovězte si následující klíčové otázky

Jak proběhne samotný rozvod, vždy velmi závisí, do jaké míry u vás proběhne sebereflexe a uvědomění si, co svým odchodem ztratíte a jste ochotni ztratit.

Svým odchodem obvykle neovlivníte jen svůj vlastní život a svého protějšku, ale především i dětí a například i vašich rodičů, pokud ještě žijí.

Podle psychoterapeutky Meredith Shireyové je tak důležité zodpovědět si následující otázky:

  • Co doufáte, že se po rozvodu stane?
  • Jaký je podle vás nejlepší a nejhorší možný scénář?
  • Co získáte tím, že odejdete?
  • Co naopak ztratíte, když odejdete?

Samozřejmě je velmi důležité také zvážit finanční záležitosti a uvědomit si:

  • Jak se budete nadále živit?
  • Kolik jste ochotní platit na své děti?
  • Jak se postavíte k případné vyživovací povinnosti vůči své exmanželce?
  • Jak se postavíte k dělení majetku?

Nicméně jak tvrdí Shireyová, ještě předtím, než se dostanete k finančním otázkám, si nejprve důkladně zhodnoťte všechna pro a proti života v manželství i nově nabyté svobody, včetně vlastních pocitů, cílů a očekávání.

Nevěra ženatých mužů aneb Proč se kvůli milence málokdy rozvedou

Vztahy a sex

„Udělat si vlastní inventář a analýzu všech nákladů, přínosů, ale i ztrát všech věcí, které budou následovat a co všechno je může ovlivnit a koho mohou ovlivnit, je vždy velmi důležité,” dodává na svém blogu psychoterapeutka.

2. I pro starší děti může být rozvod rodičů velmi těžký

Lidé často mnohým rodičům, kterým vztah nefunguje, radí, aby s rozvodem počkali, dokud děti nevyrostou. Zdá se to jako výborný nápad, ale pravda je, že mnoho rodičů je z pohledu rozvodu ke svým dětem ohleduplnější v okamžiku, kdy jsou malé. Jakmile děti vyrostou, rodiče svým dětem už nevěnují tolik pozornosti a ty pak rozvod nesou velmi těžce a mnohdy hůře než děti malé.

Rodiče jsou často přesvědčeni, že jejich dospívající či dospělé děti na jejich rozvod pohlížejí s notnou dávkou lhostejnosti, ale skutečnost je mnohdy jiná.

„Největší chybou je, když rodiče berou jako samozřejmost, že se jejich téměř dospělé či dospělé děti s jejich rozvodem v pohodě vyrovnají. Není to pravdou. I s těmito dětmi je zapotřebí dopředu mluvit a snažit se jim věci vysvětlit a na vše je dopředu připravit,” doporučuje Meredith Shireyová a dodává:

„Buďte upřímní a mějte na paměti, že jste svým dětem vzory a je tedy velká šance, že všechny vaše životní kroky mohou i ve svých vztazích napodobit. Proto si hned na začátku stanovte své vlastní hranice a slibte si, že nikdy před svými dětmi nebudete znevažovat jejich druhého rodiče!”

Když jeden z rodičů štve dítě proti tomu druhému

Děti

Jde o to, že děti na celou situaci nepohlížejí jen tak, že vztah jejich rodičů končí, ale začnou i zpochybňovat i své dětství a přestanou věřit i všemu, k čemu se rády upínaly. Jejich myšlenky začnou pohlcovat otázky:

  • Bylo moje dětství jedna velká lež?
  • Byla to všechno jen přetvářka?
  • Jsou moje vzpomínky skutečné?

Rodiče si musí být tohoto všeho vědomi a snažit se těmto otázkám předejít.

3. Finanční stránka a případné dělení majetku

Při dělení majetku nejde jen o finanční stránku, ale i o všechny věci, které spolu manželé do té doby vytvořili či vybudovali. Rozdělit společné úsilí je mnohdy mnohem těžší než finance jako takové.

Pokud spolu manželé například podnikali, bude moc těžké určit, kdo bude v dané oblasti podnikat dál apod. Stejně tak bude složité dělit si mezi sebou věci, ke kterým mají oba partneři citové pouto. Těžko se pak vyvarují dohadování, kdo se více o dané věci zasloužil.

Lidé by si měli uvědomit, že i když jeden z partnerů do dané věci investoval více peněz, neznamená to, že má na danou věc větší nárok než ten, který jí věnoval čas a dal do ní spoustu svých invencí.

Dobré vztahy jsou možné i po rozvodu

Vztahy a sex

Další problém, který může vyvstat, se týká zejména žen, které veškerý svůj čas věnovaly dětem a péči o domácnost. „Pokud byly ženy po většinu manželství finančně závislé na manželovi, pak je pro ně velmi obtížné najít si následně práci a uživit se,” varuje advokát zaměřující se na rodinné právo Elliot Green.

Velký problém může vyvstat i tam, kde se o finanční záležitosti staral jen jeden z partnerů a ten druhý za ta léta ztratil absolutní přehled, jaké náklady si rodina může dovolit.

4. Mediace mohou předejít velkým sporům

Mediátor může pomoci manželům vyřešit většinu kritických bodů, a to ještě předtím, než dojde na samotný rozvodový soud. Jedná se o věc, která může pomoci spravedlivě rozdělit nejen majetek, ale také najít ideální řešení týkající se dětí a dalších praktických věcí.

Mediátorka Kateřina Bělková: Rozcházející se přou i o to, zda bude dítě katolík, či ateista

Styl

Pro mnoho párů se může jednat o velmi výhodnou záležitost, která ušetří čas, nervy, ale také finance.

„Čím déle bojujete, tím více právníků vydělává a ubírá z vašeho mění,” uzavírá Green.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám