Hlavní obsah

Nespavost a únava varují ženy před infarktem

NEW YORK

Náhlá únava a nespavost u žen mohou být výstražným signálem, který varuje před hrozícím infarktem. Tvrdí to američtí vědci, jejichž studii uveřejnil časopis The Circulation.

Foto: Petr Hejna

pohled na areál

Článek

Drtivá většina z 515 dotázaných žen si nenadálé únavy a nespavosti všimla měsíc před tím, než se stala obětí infarktu.

Studii se podrobily ženy ve věku od devětadvaceti do dvaadevadesáti let, kterým čtyři až šest měsíců před výzkumem vypovědělo srdce. Měly popisovat všechny příznaky, které před hospitalizací pociťovaly.

71% pacientek uvedlo, že trpělo nevysvětlitelnou únavou, a 48% mělo problémy se spánkem. Na seznamu symptomů se dále objevovalo nechutenství či pocity úzkosti. Bolesti na hrudníku pocítila jen asi čtvrtina dotázaných.

U mužů se infarkt hlásí odlišně

Právě bolesti na hrudním koši však lékaři dosud považují za nejvýznamnější příznak selhání srdeční činnosti. Přitom 43% žen uvedlo, že podobné bolesti před záchvatem nemělo vůbec. Zatímco u mužů jsou bolesti na hrudi jednoznačným příznakem infarktu, u žen je situace složitější. Proto odborníci novou studii považují za velmi přínosnou.

Je to údajně úplně poprvé, co vědci označují únavu a nespavost za možné symptomy infarktu. "Pokud si těchto příznaků ženy všimnou včas, urychlí tak prevenci před selháním a oddálí riziko onemocnění," uvedl Jean McSweeney, profesor Univerzity lékařských věd v Arkansasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rajčata proti infarktu i rakovině

O rajčata by se měli zajímat zejména lidé, kterým hrozí vysoké riziko infarktu nebo třeba rakoviny. Jsou užitečnou prevencí proti nim. Dokazuje to stále více...

Výběr článků

Načítám