Hlavní obsah

Britové vyvinuli lék pro prevenci infarktu a mozkových příhod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/PRAHA

Britští vědci připravili lék, který by mohl u osob, jimž je přes 55 let, eliminovat některé důsledky sedavého způsobu života, vysoké hladiny cholesterolu a západního životního stylu. Podle lékařů lze očekávat, že by až o více než 80 procent snížil počet infarktů a mozkových příhod.

Foto: Martin Petrovický

Zemědělské Družstvo

Článek

Lék Polypill se skládá ze šesti složek: aspirinu, kyseliny listové a látek snižujících množství cholesterolu v krvi a krevní tlak. Odborný časopis British Medical Journal, který o tomto léku informuje, píše, že Polypill bude mít "v západním světě větší vliv na prevenci nemocí než jakýkoli dosud známý prostředek".

Editor Richard Smith je přesvědčen, že časopis "snad více než 50 let nepublikoval nic tak významného". Profesor Wald z Wolfsonova ústavu pro preventivní lékařství, který je součástí londýnské univerzity, připouští že mnoho lidí, jimž se přehoupne pětapadesátka, nebude chtít užívat každý den jeden prášek Polypillu. Má však za to, že výhody určitě převáží možné vedlejší účinky.

Vědci, kteří Polypill vyvinuli, jsou přesvědčeni, že lék umožní pětapadesátiletým dalších jedenáct let života bez infarktu nebo mozkové příhody. Téhož účinku lze dosáhnout jezením ovoce a zeleniny, cvičením a nekouřením. Naprosto měnit stravu lidí by však podle profesora Walda nebylo úplně rozumné.

Vedlejší účinky jsou minimální

British Medical Journal uvedl, že vedlejší účinky léku nejsou velké a mohly by se týkat osmi až patnácti procent pacientů. Polypill má být dostupný na lékařský předpis. Zástupce přednosty kliniky kardiologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny a vedoucí jednotky intenzívní péče Jiří Kettner ČTK potvrdil, že aspirin a látky snižující cholesterol jsou v Česku standardní léčbou pacientů s prokázanou ischemickou chorobou srdeční.

Dostávají je také pacienti ve vysokém riziku kvůli rodinné zátěži, cukrovce či vysokému tlaku. Asi deset procent pacientů aspirin nesnáší a užívá alternativní preparáty se stejným účinkem. Naproti tomu kyselina listová zatím součástí standardní léčby není. "Pokud dosavadní studie prokázaly, přidání kyseliny listové standardně všem nemocným nezabránilo žádným následným příhodám," vysvětlil odborník.

Reklama

Výběr článků

Načítám