Hlavní obsah

Jak se stát lepším partnerem? Rady, díky kterým vztah vydrží déle

Novinky, bok

Každý, kdo hledá partnera pro život, doufá, že jeho vztah vydrží na věky. Někomu se to povede, jinému ne. Jaké je tajemství párů, které jsou spolu 20 či více let?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vztahová odbornice a psycholožka Alexandra Solomonová během let své praxe zjistila, že nejdůležitějším aspektem zdravého a dlouhodobého vztahu je ochota obou partnerů přistupovat k manželství jako svazku, v němž je potřeba se stále učit něco nového.

„Musíme akceptovat, že změna v partnerství je nevyhnutelná. Nejlepší způsob, jak se k tomu postavit, je se zdravou zvědavostí, místo zatvrzelého odporu,” cituje její názor server Health.

„Je také potřeba nebát se zároveň dívat zpět do minulosti a poučit se z našich i partnerových chyb,” doplnila.

Šest způsobů, jak si udržet zdravý partnerský vztah po narození dítěte

Vztahy a sex

Odbornice rovněž nabídla některé tipy, na co se zaměřit, aby se váš vztah vyvíjel zdravě.

Pečujte o sebe 

Být skvělým partnerem znamená v první řadě cítit se sám skvěle. Proto je potřeba dbát na vlastní pohodu - zdravě jíst, cvičit, dobře spát.

„Vím, že jsem lepší manželkou, když se o sebe starám. Když o sebe přestanu pečovat, špatně se vyspím, jsem ve stresu. Čím víc stresu, tím více beru povinnosti kolem rodiny spíš za prokletí než požehnání. Méně stresu naopak znamená více lásky dávat i dostávat,” popisuje odbornice.

„Aby ale bylo z čeho dávat, je potřeba se zaměřit na věci, které nám dělají radost, přinášejí potěchu.”

Pouto vyjádřené doteky

Ani po letech není dobré zapomínat na doteky. Pokud se vzájemně dotýkáte, dáváte jeden druhému najevo, že jste ve stejném týmu, vysvětluje Solomonová.

Dotyk je velmi důležitý, je to forma kontaktu a komunikace

Zdraví

„Dotek pomáhá párům udržovat spojení a tlumí negativa spojená s běžnými každodenními starostmi manželského života. Je třeba, aby páry měly ve vztahu různé druhy doteků, nejen sexuální,” popisuje.

Čas na schůzku

Doktorka Solomonová rovněž vyzdvihla potřebu udělat si ve vztahu pravidelně čas jen pro sebe a partnera, a to obzvlášť v situacích, pokud máte děti nebo máte oba velmi náročné zaměstnání.

„Je velmi důležité pamatovat na to, že jste partneři, milenci, kamarádi - ne jen dva lidé, kteří společně vedou firmu zvanou rodina či domov. Pokud máte večery obsazené, najděte si čas na malou soukromou schůzku klidně během dne,” navrhuje.

Akceptujte rozdílnost partnera

Cítíte se občas podrážděně, zmateně, smutně z toho, co váš partner udělal nebo řekl? Koneckonců podobný stav v manželství zažívá kdekdo a docela opakovaně. Důležité je, jak se s tím poperete.

Kdo se k tomu postaví čelem s ochotou zjistit, proč to či ono druhý vidí či koná jinak, je na lepší cestě vše s klidem vyřešit.

Řeč těla prozradí, zda o vás druhý stojí. Jak na začátku vztahu, tak v jeho průběhu

Vztahy a sex

„Spokojené páry jednoduše akceptují, že každý je jiný a má tak odlišný názor. Pokud pak narazí na různá nedorozumění, nevyčítají, ale snaží se najít kompromis,” uvedla Solomonová.

Ptejte se, nepředpokládejte

Pokud je vám v manželství cokoli nejasné či něco chcete, ptejte se, požádejte o to.

„Lidé neumějí číst myšlenky. Pokud si neřeknete, co chcete, vaše potřeby nebudou naplněny a často se stanou důvodem, proč si začít stěžovat,” uzavřela odbornice.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak důležité je pro ženu mazlení

Mazlení je pro mnoho párů součástí předehry. Letmé doteky, tulení i polibky vyvolávají sexuální touhu, která následně vede k milování. Odborníci ale tvrdí, že...

Spánkový rozvod může zkvalitnit vztah

Když se řekne rozvod, snad každý člověk si představí nepříjemné tahanice při oficiálním ukončení manželství, případně boj o děti, majetek. To spánkový rozvod...

Výběr článků

Načítám