Hlavní obsah

Jak kontrolovat emoce při vztahových konfliktech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve zdravém vztahu se partneři nehádají. To je jeden z nejčastějších vztahových mýtů, které mezi lidmi kolují. Pravda je taková, že hádky mohou být nejen součástí kvalitních vztahů, ale dokonce je i vylepšovat. Jde jen o to naučit se je správně vést a při partnerském konfliktu ovládat své emoce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pravidelně od svých klientů slýchám, že se místo toho, aby řešili konkrétní věci, nechají často ovládnout emocemi. Často tak nejen nic nevyřeší, navíc i zraňují jeden druhého,“ uvádí na svém blogu vztahová koučka Mitzi Bockmannová.

V důsledku toho jsou veškeré vztahové problémy zatlačovány hlouběji, aby se po čase znovu objevovaly. Tento „systém“ a bolest s tím spojená nakonec zničí téměř jakýkoli vztah, bez ohledu na to, jak moc se dva lidé milují, tvrdí koučka.

Cestou, jak tomu zabránit, je naučit se ovládat své emoce při jakémkoli konfliktu. Lze toho docílit pomocí několika kroků.

Ustupte, ale neutíkejte

Pokud máte pocit, že vás při hádce s partnerem začínají ovládat emoce a neuvažuje racionálně, seberte sílu a raději ustupte. Řekněte dotyčnému, že potřebuje pár minut na zklidnění a zhluboka dýchejte. Můžete jít třeba i na procházku se psem nebo si dát studenou sprchu, jednoduše cokoli, co vás „uvede do klidu“.

Recept na šťastný vztah? Poznejte svůj jazyk omluvy

Vztahy a sex

Ovšem tím pravým klíčem je na čas ustoupit, nikoli od problému zcela utéct. Oba budete mít čas rozmyslet se a vrátit se ke konverzaci v klidu a produktivně vyřešit to, co jste začali.

Zhluboka dýchejte

Zní to možná banálně, ale hluboké dýchání je nejlepší způsob, jak si udržet kontrolu nad svými emocemi.

Zamyslete se nad tím, když jste se naposledy navzájem pohádali. Jak jste se cítili? Vyhrkly vám slzy, bylo těžké se jasně vyjádřit? Bušilo vám srdce víc než obvykle? Všechny tyto stavy mohou být důsledkem nedostatku kyslíku v mozku. A když mozek nemá kyslík, nemůže reálně uvažovat. Aktivuje se nervový systém a emoční regulace začíná pokulhávat.

Špatný dechový stereotyp stojí za celou řadou potíží, včetně bolesti zad

Zdraví

Proto je dobré se raději na chvilku zastavit a pořádně a zhluboka se nadechnout do břicha. Vy se zklidníte a mozek dostane dostatek kyslíku.

Nalaďte se na své pocity

„Když se dříve v mém manželství argumenty stupňovaly, často jsem si toho nebyla vědoma. Adrenalin povzbuzovaný hádkou mě poháněl k chaosu. Ve chvíli, kdy jsem si to uvědomila, ale už nebylo cesty zpět,“ popisuje vlastní zkušenosti vztahová koučka.

„Když nyní začnu upadat do chaosu, snažím se udělat některý z kroků uvedených výše – buď požádám o chvilku oddechu, nebo se zhluboka nadechnu a snažím se dostat emoce pod kontrolu a vyznat se v nich,“ dodává.

Potlačené emoce hrozí výbuchem

Zdraví

Uvědomění si vlastních emocí a jejich síly se mnohem snáze řekne, než udělá, ale právě to je důležitý krok, jak si udržet vztah a nezničit ho.

Nesoustřeďte se jen na jedno slovo či větu

Když se hádáte, máte tendenci se soustředit na jedno ošklivé slovo nebo větu, kterou protějšek pronesl? Máte pocit, že nemůžete jen tak nechat být nějaký nevlídný komentář, který pronesl?

Obojí je špatně – místo hlavního problému totiž najednou řešíte drobnost, která z něj vyplynula. Zkuste se proto nezaobírat detaily a místo toho řešte hlavní problém.

Nepouštějte se do boje

Hlavou se nám během dne honí spousta věcí. Pokud je to něco zneklidňujícího, můžeme se nad tím buď pozastavit, anebo to v sobě necháme „bublat“.

Jak zařídit, aby hádky s partnerem byly efektivní a kultivované

Vztahy a sex

Jakmile se v takovém stavu dostaneme do konfliktu s partnerem, máme na výběr dvě možnosti – buď v klidu probereme vše, co se děje a co nás trápí, nebo se „pustíme do boje“. Většina lidí si vybere boj, tvrdí Bockmannová.

Místo řešení jakéhokoli problému v klidu je tak připraveno pole pro boj, aniž by vůbec začal. Emoce jsou zvýšené a partner se hned začne bránit. Boj bude eskalovat a nebude šance na vyřešení problému, což vše jen zhorší.

Pokud tak v hlavě s něčím bojujete, řekněte protějšku, že si o tom musíte promluvit. Nebuďte pasivně agresivní ani naštvaní. Chovejte se dospěle a jednoduše mluvte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám