Hlavní obsah

Proč je polyamorie na vzestupu

Novinky, Eliška Fischerová

V posledních letech přibývá párů, které mění zajeté monogamní pořádky a experimentují s polyamorními vztahy. I když je ve společnosti polyamorie stále jedno velké tabu, neměli bychom tento nevšední typ partnerství odsuzovat.

Foto: Profimedia.cz

V polyamorním vztahu mají lidé více partnerů, se kterými neudržují výhradně sexuální styk.

Článek

Vypadá to, že polyamorní vztahy jsou na vzestupu. V tomto alternativním vztahu můžeme najít nejen mladé lidi, ale také starší manželské páry, které touží po změně. Slovo polyamorní vzniklo z řeckého termínu „polloi“, což znamená mnoho a latinského „amor“ značícího lásku.

Pokud si ale myslíte, že se polyamorní vztah rovná nevěře nebo polygamii, pak jste na omylu. Zatímco v polygamním vztahu má jeden z partnerů více „bokovek“, v polyamorním vztahu mají lidé více partnerů, se kterými neudržují výhradně sexuální styk.

Slavný polyamorní vztah, jenž byl dáván za vzor, se rozpadl po pěti letech soužití

Vztahy a sex

„V polyamorních vztazích budujete vztahy s jinými lidmi mimo váš hlavní vztah a primárním účelem není jenom sex, ale také emocionální spojení a vzájemná podpora,“ vysvětluje polyamorii vztahová koučka Lia Holmgrenová.

Od hippies k mileniálům

Na první pohled by se mohlo zdát, že polyamorie je současným trendem. Pokud se ale podíváme do historie, zjistíme, že první oficiální polyamorní vztahy vznikaly už na přelomu 60. a 70. let minulého století v americké Kalifornii.

Pravdou ale zůstává, že současná doba, ve které je poměrně jednoduché se seznámit, vzniku polyamorních vztahů doopravdy nahrává.

Podle Daniela Saynta, zakladatele New Society for Wellness, stojí za znovuzrozením polyamorních vztahů mileniálové. „Uvědomují si chyby, které udělali jejich rodiče a snaží se je nezopakovat. Jsou si vědomi toho, že v některých vztazích monogamie nefungovala, a tak hledají nové formy vztahu,“ vysvětluje pro Men's Health.

Má monogamie smysl, pokud je vynucená?

Vztahy a sex

Podle jeho názoru souvisí nárůst polyamorních vztahů také se skutečností, že se mnoho mladých lidí oddálilo od církevního pojetí manželství. „Vytvořili si vlastní názor na to, co znamená láska, závazek a sex, což otevírá dveře k milování více osob,“ tvrdí Saynt.

V neposlední řadě stojí za úspěchem polyamorie také četnost seznamovacích aplikací. „Zvýšila se skupina potenciálních partnerů. Muži i ženy si začínají myslet, že mít jediného partnera na celý život není povinnost,“ dodává.

Polyamorie není pro každého

Pokud vás myšlenka polyamorie zaujala, rozhodně byste měla vědět, že tento typ vztahu není pro každého. Obzvláště by se mu měli vyhnout lidé, kteří mají problém se žárlivostí a nedokážou si představit, že by jejich partner trávil dny a noci v cizí náruči.

Podle psychologa Heatha Schechingera lze s případnou žárlivostí pracovat. „Lidé v polyamorních vztazích hovoří o tom, že v průběhu času dokázali žárlivost potlačit. Většinou se to dělo v případě, když se v polyamorním vztahu cítili bezpečně a podporovaně,“ vysvětluje Heath Schechinger pro Goop.

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Vztahy a sex

Vzhledem k tomu, že polyamorie nemá pevně stanovená pravidla, můžete se s partnerem domluvit na podobě polyamorního vztahu, která vám bude vyhovovat. Někteří lidé například kvitují model, kdy žijí s primárním partnerem a zároveň mají sekundárního partnera, se kterým si užívají pouze romantický vztah bez sexu.

Pokud třeba cítíte, že vaše manželství není po emoční stránce naplněno, pak tato forma může být zajímavým řešením, díky kterému se vyhnete případnému rozvodu.

Jak změnit monogamní vztah v polyamorii?

Zaujal vás koncept polyamorie? Pak je důležité, abyste své pocity nepotlačovala a sdělila je partnerovi. Snažte se o polyamorii hovořit ve chvíli, kdy je váš vztah dostatečně stabilní a nezažívá turbulentní období.

„Nezahajujte tento rozhovor, když se hádáte, nebo když vy nebo váš partner pociťujete nervozitu, strach, smutek nebo frustraci. V takový moment je pravděpodobné, že dojde k nedorozumění či emočnímu vzdálení,“ varuje klinická psycholožka Martina Pagliaová na webu Metro.co.uk.

I v tomto ohledu se vyplatí, když vaše komunikace bude otevřená, a především budete respektovat názor vašeho partnera. Stejně tak se vyplatí, když si případně určíte pravidla, která v polyamorním vztahu budete dodržovat a vezmete si tzv. „čas na zkoušku“, během kterého tento typ vztahu vyzkoušíte. Možná oba zjistíte, že vám vyhovuje. Možná dojdete k názoru, že polyamorie není pro vás.

Reklama

Související témata:

Související články

Když milujete víc lidí najednou

„Dopiju pivo a musím jít, jinak by se mnou moje ženy zas dva dny nemluvily.“ Takhle nějak by mohl zareagovat v restauraci vyznavač životního stylu, kterému se...

Výběr článků

Načítám