Hlavní obsah

Otevřené manželství a další alternativy tradičního vztahu

Novinky, das

Tradiční modely manželství pomalu a jistě přestávají fungovat. Kromě vysoké rozvodovosti o tom svědčí i velké množství nesezdaných párů s potomky, ale i přeplněné seznamky pro nevěrníky. Podle evolučních psychologů je to zcela přirozený proces. Tak jako každý jedinec je jiný, tak ani život v páru nemůže být zcela stejný, tudíž neexistuje ani žádný jednotný recept na vzájemné štěstí.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční modely manželství pomalu a jistě přestávají fungovat.

Článek

Podívejte se s námi na nejoblíbenější alternativy tradičních vztahů:

1. Otevřené manželství - kdy partneři spolu sice uzavřou sňatek, ale sexuální věrnost si neslíbí. Vztah tedy není založen na lži a každý z partnerů souhlasí, že si ten druhý může najít milence/milenku. Obvykle se tak ale děje za konkrétních pravidel, na kterých se partneři dopředu domluví.

Podle zastánců tohoto stylu je to jedno z nejupřímnějších a přitom účinných řešení, které nenutí partnery ani po letech předstírat, že jsou monogamní, a klamat tak sami sebe.

2. Manželství na zkoušku - stále oblíbenější způsob, jak si vyzkoušet, zda spolu dva lidé mohou skutečně žít. Obvykle si partneři stanoví dobu trvání tohoto vztahu, kdy si společně zhodnotí, zda má smysl spolu pokračovat a pak také, jakou formou.

3. Přátelský svazek - tento vztah není o lásce jako takové a nemusí být ani o sexuální přitažlivosti. Jedná se čistě o praktickou záležitost, když dva lidé chtějí od života to stejné.

Podle mnohých odborníků má dokonce toto manželství větší šanci na celoživotní svazek než to založené na intenzivní vášni. Předností tohoto vztahu je především stabilita.

4. Manželství kvůli dětem - primárním účelem tohoto svazku je vychovávat děti. Jedná se o nejkřehčí vztah vůbec, jelikož kolem výchovy dětí panuje všeobecně nejvíce neshod mezi partnery a hrozí tedy i velké zklamání.

5. Oddělené manželství - partneři jsou sezdáni, ale nežijí spolu, nebo jen naoko. Tento vztah vyhovuje všem, kteří chtějí mít hodně času jen pro sebe a zároveň nechtějí být úplně bez partnera. Vyhovuje tedy všem, co se vzájemně přitahují, ale osobnostně jsou si natolik vzdáleni, že by každodenní soužití nezvládli.

Oba mají dostatek svobody na to, aby si dělali, co chtějí a společně jen tráví čas, který si spolu naplánují. Aby partneři takový vztah zvládli, je zapotřebí obrovské množství vzájemné důvěry.

6. Manželství jako způsob ochrany - vztah postavený na vlastní bezpečnosti a vzájemném prospěchu. A je jedno, zda se jedná o emocionální stránku či tu finanční. Vždy jde o výhodný obchod, tedy něco za něco.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Co muži tají před manželkami

Bez ohledu na to, jak dlouho spolu dva lidé žijí v manželství, a jak dobře se znají, existují věci, které jeden před druhým z různých důvodů tají. Stejně tak...

Výběr článků

Načítám