Hlavní obsah

Nejčastější důvody, proč jste stále nezadaná

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se stoupající ručičkou na teploměru stoupá také počet zamilovaných párů, které člověk potkává během procházky, cestou z práce nebo při běhu. Pokud patříte k hrstce lidí, kteří letošní jaro tráví bez partnera, pak vás možná trápí otázka, proč jste stále sama. Odpověď nabízí psycholožka Roxy Zarrabiová.

Foto: Profimedia.cz

Důvodů, proč ženy zůstávají samy, je hned několik.

Článek

Zamilovat se, pocítit motýlky v podbřišku a užívat si koktej omamných hormonů je návykové. Není tedy divu, že mnoho lidí trpí ve chvíli, kdy jsou nezadaní a nemohou najít dokonalého partnera.

Někteří své milostné neúspěchy svádí na vzhled, jiní na pracovní nasazení nebo nedostatek osobního kouzla. Podle klinické psycholožky Roxy Zarrabiové existuje pět nejčastějších důvodů, kvůli kterým jste stále nezadaná.

1. Vybíráte si nedostupné partnery

Zkuste se podívat zpátky do minulosti a charakterizovat muže, se kterými jste randila, případně udržovala vážný vztah. „Pokud hledáte trvalý vztah, a stále ho nedokážete získat, mohou vás podvědomě přitahovat nedostupní partneři,“ říká Zarrabiová.

Jinými slovy, důvod, proč jste ještě nenašla lásku, může být ten, že jste se rozhodla být s lidmi, kteří vám nemohou dát to, co doopravdy potřebujete a co si zasloužíte. Například vás mohou přitahovat muži, kteří touží jenom po přátelství s výhodami, nebo zadaní pánové, pro které rozchod či rozvod nepřipadá v úvahu.

Hledáte novou lásku? Zjistěte nejdřív, jak jste nastaveni a co sami chcete

Styl

Pokud je pro vás hledání lásky opravdu důležité, psycholožka doporučuje, abyste si vytvořila seznam nežádoucích vlastností, které u svého budoucího partnera nechcete tolerovat.

Snažte se seznam neustále aktualizovat, a jakmile potkáte někoho nového, zkontrolujte, zda koresponduje s vašimi představami.

2. Bojíte se, že vám ublíží

Všichni víme, že rozchody jsou nepříjemné, a především velmi bolestivé. Následně je zcela logické, že se bojíte podobného zranění, a tak si možné partnery držíte daleko od těla.

„Možná vědomě chcete nový vztah, ale v hloubi duše se bojíte skutečné intimity, zranění a zklamání,“ říká Zarrabiová pro Brides.

Pravdou ale zůstává, že pokud toužíte po lásce, musíte se otevřít. Není to jednoduché, stojí to hodně sil i trpělivosti, avšak po čase zjistíte, že se vám risk vyplatil.

3. Myslíte si, že si lásku nezasloužíte

Sebedůvěra a sebeúcta hrají při hledání partnera zásadní roli. Pokud patříte k ženám, které si neustále říkají, že nejsou dostatečně vtipné, atraktivní či vzdělané, pak je nejvyšší čas svůj přístup změnit. „Nedostatek sebedůvěry totiž ovlivňuje vaše chování, čehož si jistě všimne i váš potencionální partner,“ říká psycholožka.

V první řadě si tedy přiznejte, že s nízkým sebevědomím doopravdy bojujete. Následně byste se podle Roxy Zarrabiové měla zaměřit na své pozitivní stránky a upustit od negativních. Poměrně brzy zjistíte, že jste úžasná osobnost, která si zaslouží skutečné štěstí a lásku jako ostatní.

Fleabagging aneb Když si hledáte stále stejný typ partnerů

Vztahy a sex

„Poznejte svou hodnotu. Jakmile to uděláte, poměrně snadno najdete partnera. Vše je dáno tím, že najednou získáte odhodlání najít někoho, kdo vás přijme takovou, jaká doopravdy jste,“ vysvětluje psycholog Jeffrey Bernstein.

4. Slevila jste ze svých nároků

Při hledání pravé lásky platí, že bychom měly mít vysoké standardy. Bohužel, mnoho žen se natolik bojí samoty, až ze svých nároků sleví a žijí s nekompatibilním mužem. Není divu, že takový vztah dříve nebo později zkrachuje, a následuje další kolotoč hledání nového partnera.

Pamatujte si, že pokud se rozhodnete být s partnerem z nesprávných důvodů, pravou a dlouhodobou lásku z vašeho spojení nevykřešete. Na druhou stranu platí, že byste měla dát šanci i člověku, který na první pohled není váš typ.

„Snažte se mít otevřenou mysl a jít s touto osobou na několik schůzek. Jedině tak zjistíte, zda mezi vámi není ani malá jiskra,“ navrhuje Zarrabiová.

5. Nic pro lásku neděláte

Od útlého věku nám filmy, knihy i seriály ukazují, že pravou lásku můžeme potkat ve frontě v supermarketu nebo při venčení domácího mazlíčka. I když je taková představa velmi líbivá, bohužel nemá nic společného s realitou.

Podle psycholožky bychom si měly uvědomit, že láska je pouhá hra s čísly. Čím více budete aktivní, tím více lidí potkáte a poznáte. A čím častěji vystoupíte ze své komfortní zóny, tím větší je pravděpodobnost, že najdete lásku.

Řekněte tedy „ano“ novým koníčkům, seznamovacím aplikacím i pozvánkám na rande od mužů, které byste za jiných okolností odmítla. Uvidíte, že brzy najdete toho pravého!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám