Hlavní obsah

Na co si partneři ve vztahu nejvíce stěžují

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztah je tak dokonalý, jak odhodlaně a s jakou dávkou kompromisů ho budou partneři tvořit a prohlubovat. Občas se ale i při velké snaze najdou chvilky, kdy si některý z partnerů na něco postěžuje. Odborníci pátrali, zda jsou vzájemné výtky podobné nebo odlišné podle pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Ženy si ve vztazích nejčastěji u partnerů stěžují na nedostatek vyjadřovaných emocí, muži by chtěli více sexu.

Článek

John a Julie Gottmanovi z Gottmanova Institutu, jehož hlavním posláním je pomáhat rodinám i partnerům v udržení a prohlubování vzájemných vztahů, při svém průzkumu zjistili, že ženy si v celkovém pohledu ve vztazích stěžují na dvě základní věci.

První výtkou vůči partnerům je to, že nejsou pro ženu tou správnou oporou, pokud je jí potřeba. Druhou častou stížností je pak v hektické a přetechnizované době poměrně nepřekvapivý nedostatek intimity a vzájemného souznění, cituje výsledky server Independent.

Ženy chtějí více emocí a pochopení, muži sexu

Ženy, které si na jednu či obě věci ve vztahu stěžují, se často cítí velmi osamoceny. V podrobnějším pohledu jim nejvíc vadí, že partneři nevyjadřují dostatečně emocionální podporu. Nedokážou ženám naslouchat, když se potřebují s něčím svěřit, stejně jako podle ženského pohledu mnohdy nevynakládají dostatečnou péči a pozornost o ženu samotnou.

Rozhodně nejde o nějaké malicherné stížnosti, jelikož právě takové pocity jsou mnohdy u žen hlavním spouštěčem větších problémů, které mohou vyústit i v rozchod.

I proto se odborníci zajímali, zda i muži si stěžují na podobné věci. Výsledky byly u pánů odlišné, i když o velké překvapení se také nejednalo. Největšími výtkami vůči ženám totiž bývá jejich neustálé a mnohdy zbytečné hašteření, druhé místo pak zaujímá nedostatek sexu, ten by muži chtěli častěji.

Zkuste se správně 'naladit'

Zjištěné stížnosti mužů a žen, i když se zdají na první pohled velmi odlišné, jsou podle odborníků v přímé příčinné souvislosti, a mohou být poměrně jednoduše vyřešeny.

A za většinou bojů a hádek kvůli zmíněným problémům, na obou stranách, stojí podle průzkumu muži. Mnohdy totiž ženiny emocionální potřeby nebo nálady (smutek, zlost, nedostatek lásky...) raději zcela ignorují, případně je podceňují, nebo dokonce i zesměšňují.

Přitom prý stačí, když se muži správně emocionálně 'naladí' na vlnu svých žen, čímž ve výsledku nejen ubyde množství hádek a stížností ze strany partnerek, ale pravděpodobně přibude i sexu, což muži jistě ocení.

Emocionální zapojení bude ale ve výsledku pro muže užitečné i v dalších aspektech jejich života - při práci, výchově dětí ale také ve vztazích se všemi ostatními lidmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Když vztah přestane fungovat

Když vztah přestává fungovat, je pro spoustu lidí velmi obtížné si to přiznat a k problému se postavit čelem. Nejčastějšími faktory, jak poznat, že vztah nemá...

Náladovost není vždy na škodu

Každý jedinec oplývá jinou schopností zvládat vlastní emoce. Zatímco jednoho člověka lze označit jako velmi náladového, jiný na sobě nedá rozhořčení jen tak...

O čem ženy v sexu nejčastěji lžou

Výzkumy ukazují, že většina lidí zalže v průměru jednou až dvakrát denně. A že ty největší lži většinou říkají těm, které nejvíce milují. Lidé lžou i o sexu,...

Výběr článků

Načítám