Hlavní obsah

Náladovost není vždy na škodu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý jedinec oplývá jinou schopností zvládat vlastní emoce. Zatímco jednoho člověka lze označit jako velmi náladového, jiný na sobě nedá rozhořčení jen tak znát. Náladovost není zrovna příjemná vlastnost, ale z hlediska vědeckého prý určitě není na škodu. Pomáhá lidem vyrovnávat se lépe s životními nástrahami.

Foto: Profimedia.cz

Vycházet ve vztahu s náladovým partnerem není zrovna jednoduchá věc, vědci si ale myslí, že právě náladovost je důležitým mechanismem pro naše přežití.

Článek

Náladové jedince můžeme najít ve všech věkových kategoriích. Vztekající se malé dítě, trucující teenager, nevrlý manžel, šéf nebo naštvaný rodič či prarodič - u všech lze zaznamenat náhlé měnící se nálady, které bývají nezřídka zakončeny výbuchem hněvu. Tedy vlastně jakýmsi uvolněním nahromaděného stresu nebo tlaku.

I když mnozí považují lidi neschopné za každé situace kontrolovat své emoce za slabochy, podle odborníků náladovost rozhodně není vždy na škodu. Z vývojového hlediska lze takové lidi dokonce považovat za silnější jedince. Díky svým náladám jsou schopni nejen lépe zvládat, ale i přizpůsobovat se měnícímu životnímu stylu, uvádí Dailymail.

Větší risk, větší zisk

Jako vzor uvádějí odborníci například pracovníka akciového trhu. Když uzavře úspěšný obchod, bude jeho nálada ovlivňovat i pohled na další transakci. Jeho emoční rozpoložení bude mít nejspíš vliv i na větší míru rizika, do kterého půjde, aby další obchod skončil úspěšně.

Optimismus a ochota riskovat pak mohou mít vliv i na další faktory v jeho životě, například vztah atd. A čím více bude ochoten riskovat a zdolávat překážky, o to lépe se popere s každodenními nástrahami života, vysvětlují odborníci svůj pohled na celou věc.

„Měnící se nálady dovolují člověku všeobecně více riskovat, a to v různých ohledech, jak ve společnosti, tak v soukromém životě. S tím je spojena i lepší vidina úspěchu v dalším období. A čím lepší vidina úspěchu, tím lepší pohled člověk má i na další věci v životě,” dodává Eran Eldar z University College London, který se na studii podílel.

V okamžiku, kdy se pak optimistické vyhlídky poněkud mírní a úspěch se vzdaluje, aktuální změna nálady nebo případný výbuch vzteku, dovolí v dané situaci po uklidnění adaptovat se na aktuální stav a lépe hledat nová řešení, která by ve výsledku vedla k úspěchu a nějaké odměně (lepšímu partnerskému životu, povýšení v práci, lepším známkám atd.).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám