Hlavní obsah

Mýty o lásce, které narušují zdravé vztahy

Láska a vztahy jsou součástí našich životů. Toužíme být milováni a mít vedle sebe někoho, s kým můžeme sdílet radosti i řešit trápení. Jenže představy, s jakými do vztahů vstupujeme, bývají někdy nereálné. Jejich součástí jsou i mýty o lásce, které zdravým vztahům příliš neprospívají.

Foto: Profimedia.cz

Láska je krásná, ale sama o sobě neumí léčit všechny neduhy a bolesti druhých.

Článek

Mnoho žen a nejeden muž vstupují do vztahů s představami a ideály o romantických vztazích, které v nich nechávají ohledně lásky poměrně mylné představy, co je a není možné.

Psycholožka Rachel Allynová se zaměřila především na dva mýty, které umějí napáchat docela velkou spoušť.

Mýtus č. 1: Láska vše vyléčí, hojí všechny rány

„Moje odpověď v tomto bodě zní – ne tak docela. Naše láska, jakkoli je silná, nemůže nikoho zachránit. Stejně tak láska někoho jiného nemůže napravit naše vnímání. Základ je znát sám sebe, potenciál lásky, ale i své vlastní limity,“ říká Allynová pro server Psychology Today.

Po jak dlouhé době vyznat partnerovi lásku

Vztahy a sex

Všichni potřebujeme blízké vztahy – ty by měly být s lidmi, kteří nám mohou na oplátku i něco dát. Pokud jsme schopni dávat lásku, musíme být s někým, kdo nás je schopen na oplátku také milovat. Jen není dobré si myslet, že jen vzájemná láska vyléčí i hluboké rány, na kterých není dotyčný ochoten sám pracovat.

Mýtus č. 2: Dlouhodobé vztahy jsou ztělesněním emocionální intimity

Důraz na dlouhověkost se v tomto případě stal poněkud únavným standardem, tvrdí psycholožka. Ano, některé dlouhodobé vztahy jsou podle ní opravdu vzorem intimity, na druhou stranu jsou ale mnohé další příkladem dvou spolubydlících, kteří se spolu jen hádají.

Zamilovanost aneb Když se bouří hormony, které ovládají naši mysl i tělo

Styl

Dlouhodobé vztahy proto ze své podstaty nejsou lepší než ty krátké, i když nás k tomu řada romantických indicií vede. Tato představa pak způsobuje, že ten, kdo není v delším vztahu s jednou osobou, může mít pocit, že není něco v pořádku. A tak to není.

„Během své kariéry jsem studovala různé teorie o tom, co lidi spojuje a proč na tom tak záleží. Dokonce jsem udělala i vlastní terénní výzkum, který mě mnohé naučil,“ nastiňuje odbornice s více než šestnáctiletou praxí, na co všechno přišla.

Jak poznat, že žijete v jednostranném vztahu

Vztahy a sex

„Často jsem narazila na fakt, že se lidé často trápí v dlouhodobých vztazích ze tří důvodů – kvůli dětem, penězům a ze strachu být sám. S tak velkým důrazem na partnerství, který společnost předkládá, se lidé jednoduše víc bojí být sami, než že budou setrvávat ve vztahu, který vlastně už neexistuje. A když náhodou odejdou, ihned kvůli tomu samému strachu skočí do vztahu jiného. Přitom okamžiky mezi vztahy jsou klíčové jako čas potřebný k vlastnímu resetu a opětovnému spojení sama se sebou. Může to pomoci nakonec najít někoho, kdo získá vaše srdce, až bude ten správný čas,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám