Hlavní obsah

Co se děje s naším tělem při autoerotice

Novinky, Eliška Fischerová

Masturbace je ve společnosti stále jedno velké tabu. Přesto je zřejmé, že čas od času masturbují nejen muži, ale také ženy. Není divu, právě masturbace spouští koktejl opojných hormonů a zároveň snižuje stres a napětí. Co se ale přesně děje s naším tělem ve chvíli, kdy si dopřáváme autoerotiku?

Foto: Profimedia.cz

Masturbace zejména u žen probouzí kreativitu.

Článek

V dobách minulých se tradovalo, že masturbace vede k šílenství či ke slepotě. I když tyto mýty byly vědecky vyvráceny, stále patří masturbace k tématům, o kterých se ve společnosti příliš nemluví. Ženy se při zmínce o onanii červenají, muži se pokoutně usmívají.

Oběma táborům ale dělá velký problém veřejně přiznat, že masturbují. Průzkumy přitom jasně naznačují, že masturbace je nedílnou součástí života dospělých jedinců, a tak není od věci zjistit, co se vlastně při onanii děje s naším tělem.

1. Vzrušení totožné jako při sexu

„Vzrušení, které zažíváte během masturbace, se v podstatě neliší od vzrušení při sexu s partnerem,“ říká gynekoložka Christine Gravesová a dodává, že nejviditelnějším projevem vzrušení je zvlhčená pochva.

Vzrušení během masturbace se ale projevuje také zrychleným tepem, mírnou změnou polohy děložního čípku a uvolněním neurochemikálií, které nám poskytují potěšení, úlevu od bolesti a trvalý pocit štěstí. Jakmile dosáhnete orgasmu, můžete se těšit z koktejlu hormonů v čele s oxytocinem, serotoninem a dopaminem.

Dotyk je velmi důležitý, je to forma kontaktu a komunikace

Zdraví

2. Sílí představivost

Vědecké studie, které byly v roce 2011 zveřejněny v odborném časopise New Scientist, naznačují, že lidský mozek reaguje na masturbaci specifickým způsobem. Obzvláště to platí pro příslušnice něžného pohlaví.

Během masturbace se totiž zvětšuje prefrontální kůra ženského mozku, tedy oblast mozku, která je spojena s kreativním myšlením. Pokud si ale užíváme sex s partnerem, pak ke zvýšení kreativity nedochází.

3. Stoupá práh bolesti

Pravděpodobně už jste slyšela o tom, že vám masturbace může pomoci od menstruačních křečí. Rozhodně se nejedná o žádnou povídačku, naopak, je dokázáno, že během onanie stoupá práh bolesti.

Poprvé se na toto téma zaměřila studie z roku 1985 provedená na Rutgers University. Výsledky ukázaly, že zatímco dobrovolnice onanovaly, jejich tolerance bolesti se zvýšila o 74,6 % a jejich schopnost detekovat bolest se zvýšila o 106,7 %.

Podobné závěry vyvodila také studie z roku 2017 zveřejněná v Journal of Sexual Medicine, která prokázala, že během orgasmu náš mozek produkuje serotonin, látku, díky které lépe zvládáme bolest.

Jak důležité je pro ženu mazlení

Vztahy a sex

4. Dochází ke zvětšení klitorisu

Možná jste sama zaznamenala, že během masturbace je váš klitoris objemnější. „Ke zvětšení dochází z toho důvodu, že do klitorisu proudí více krve. Můžeme tedy mluvit o překrvení,“ říká gynekoložka Gravesová pro Bustle.

Následně je zcela přirozené, že se klitoris stává citlivějším. „To je také důvod, proč vás po masturbaci může bolet vagina. Jedná se o pouhý důsledek otoku a citlivosti,“ dodává gynekoložka.

5. Posílení pánevního dna

Posilovat pánevní dno je důležité hned z několika důvodů. Přesto mnoho žen tuto skutečnost opomíjí, a následně zažívá předčasnou inkontinenci. Pokud chcete na svém pánevním dnu doslova zapracovat, pak si naordinujete masturbaci či sex s partnerem.

„Silné svaly pánevního dna vedou k lepší sebekontrole při sexu, a především silnějšímu prožitku,“ dodává gynekoložka.

Reklama

Související témata:

Související články

Když sdílíte lože se sobcem

Milování, během kterého hrajete submisivní (podřízenou) roli, může být vzrušující a zábavné. Pokud se ale stane pravidlem, že váš partner myslí při sexu jenom...

Výběr článků

Načítám