Hlavní obsah

Mentor nebo kouč? Záleží na tom, co potřebujete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, jestli změnit práci, ukončit podnikání nebo odejít ze vztahu? Můžete si tím dlouze lámat hlavu nebo si promluvit s někým, kdo vám dokáže poradit – nebo vás správnými otázkami nasměruje k vlastní upřímné odpovědi.

Foto: Profimedia.cz

Kouč vás správnými otázkami nasměruje k vlastní upřímné odpovědi.

Článek

Pokud si intenzivně lámete hlavu nad tím, jak se zachovat v určité důležité věci, můžete se cítit frustrováni a vyčerpáni. Obzvlášť pokud to trvá už měsíce a vy pořád nevíte, jak dál. Kladete sami sobě otázky, počítáte pro a proti, zapisujete si myšlenky a postřehy – a nic. Prostě nevíte.

Abyste se správně rozhodli, uspořádali si myšlenky, vymysleli plán a třeba i trochu změnili své myšlení, potřebujete čas a odstup. Případně radu od někoho, kdo už podobnou situaci zažil.

S čím jít za koučem a s čím za mentorem?

Řada lidí bohužel stále neví, na koho se obrátit - zda na kouče či mentora? Vždy záleží na tom, co potřebujete.

Koučování řeší konkrétní problém. Úkolem kouče je provést dotyčného řešením a vytvořit bezpečné prostředí, aby mohl v klidu přemýšlet. Kouč je tedy jen průvodcem, který pomáhá, aby si každý našel odpověď sám. Nekontaminuje myšlení dotyčného svými nápady a respektuje řešení, ke kterému sám dojde.

Tři tipy, jak získat svou vysněnou práci

Vztahy a sex

„Kouče využijete především v okamžiku, kdy si potřebujete utřídit hodnoty a životní principy a zjistit, co opravdu chcete,“ vysvětluje koučka a mentorka Lenka Mrázová.

Mentor je naopak někdo, kdo má více zkušeností a kdo dotyčného navede na konkrétní cíl. „Mentor funguje jako osobní poradce. Předkládá svoje řešení, dává rady, pomůže vám s praktickými věcmi, s čísly. Má znalosti, které vy nemáte, ale které ke správnému rozhodnutí potřebujete,“ upozorňuje Mrázová.

Jak se neuvařit z dobra

Kamil Pošvic mentoruje například účastníky programu Silnější hybatelé, kteří se snaží nějakým způsobem pomáhat ostatním.

„Mým úkolem je zařídit, aby lidé zbytečně neplýtvali energií a pak je to nedohnalo. A hlavně jim pomáhám naplánovat jejich záměr, tak aby byl dlouhodobě finančně udržitelný.“

Jako příklad uvádí Lenku Kropáčovou, která přišla do Silnějších hybatelů s nápadem, jak zhodnotit domácí sady lega. „Jsem velkým fanouškem lega, máme ho doma asi 15 kilo. Jenže když si uděláte průzkum, zjistíte, že vytříděné lego má čtyřnásobně vyšší hodnotu než neroztříděná hromada kostek,“ vysvětluje Lenka Kropáčová a dodává, že ani dítě nebude šťastné, když před něj vysypete hromadu kostek.

„I rodiče ocení, když budou původní sady opět kompletní spolu s návodem na stavbu. Navíc možností, jak naložit se zkatalogizovanou sbírkou kostek, je hodně. I s tím projekt počítá.“

5 osvědčených způsobů, jak v sobě najít disciplínu

Zdraví

Lenka měla skvělý nápad, ale nevěděla, jak na něj sehnat peníze. „Společně jsme spočítali, jaké finance bude potřebovat, a vytvořili byznys plán. Její projekt má i edukativní část, Lenka chce nabídnout odpolední kurzy lego robotiky pro školáky,“ dodává Kamil Pošvic.

Mentor by podle něj měl naučit člověka nastavovat procesy, aby se podle nich mohl řídit dlouhodobě. Zároveň by měl říkat věci na rovinu a nastavovat zrcadlo.

Všichni za jednoho

Někdy může být nejlepší zkombinovat obojí – tedy koučink i mentoring. Případně najít mentora a kouče v jednom. „Když chcete třeba změnit práci nebo rozjet nové podnikání, pomůže vám kouč i mentor, každý trochu jinak. Kouč vám dodá odvahu, mentor vám poradí, jak na to,“ upřesňuje Lenka Mrázová.

Na spolupráci obou těchto rádců sází i Silnější hybatelé. „Každý účastník programu dostane k ruce jak mentora, tak kouče. Většinou to následně komentuje tak, že mentor je dráb a kouč mentální podpora,“ směje se Andrea Studihradová z České spořitelny, která za tímto projektem stojí, a dodává: „Je to ale nejlepší způsob, jak si ušetřit mnohaměsíční motání se v kruhu, jak se na svůj záměr podívat z jiného úhlu a posunout ho dál.“

Otázek je opravdu hodně:

  • Neudělám chybu?
  • Mám na to?
  • Co když se to nepovede?
  • Dělám to vlastně kvůli sobě?

A odpovědí je ještě víc. O to víc, pokud je pro vás daná věc opravdu důležitá.

Jak ale vhodného kouče nebo mentora najít?

Jako mentor může posloužit třeba někdo, koho profesně obdivujete. Jestli vás nikdo vhodný nenapadá, zkuste zapátrat v organizacích a akcelerátorech, které se mentoringu věnují.

Kouče vybírejte tak, aby vám jednoduše lidsky sedl. Můžete si domluvit krátkou koučovací ochutnávku s několika vybranými adepty, dát na doporučení známých nebo sledovat, jak daný kouč komunikuje například na sociálních sítích nebo na svém webu.

Co se stane s vaším tělem, když pracujete více než 40 hodin týdně

Zdraví

Jak dosáhnout lepší rovnováhy mezi osobním životem a prací

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Koučink, Personalistika a osobnostní poradenství

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám