Hlavní obsah

Med v roli přírodního lékaře

Novinky, Miroslav Tryner

Lidstvo si medu vždy velmi vážilo a oblibu neztratil ani dnes. Není totiž jen vynikajícím přírodním sladidlem, ale také rychle dodá energii, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitní systém.

Foto: Hynek Mojžíš

Při příležitosti návštěvy Úřadu městského obvodu Plzeň 3 se Häkkinen sešel se starostou obvodu Jiřím Strobachem.

Článek

Náš trh je jím dobře zásoben. Med se dá koupit v běžných i speciálních obchodech, ale také přímo u včelaře. U výrobce a ve speciálkách zákazník dostane většinou více informací, v běžných prodejnách se musí spolehnout na deklaraci a značení.

Klíčový údaj

Vzhledem ke svému složení se med prodává nejčastěji ve skleněných nebo lehkých plastových tubách. Kromě standardních údajů o výrobci, dovozci či prodejci, době minimální trvanlivosti, hmotnosti a obsahu se pro kupujícího stává klíčovým údajem zařazení do skupiny.

Platné předpisy dělí v tomto směru med na květový, medovicový a smíšený. Podle způsobu získávání rozlišujeme med na čtyři základní druhy vytočený, plástečkový, lisovaný a vykapaný. Tuto informaci bude zákazník hledat na obalu nejspíš marně. Většina u nás prodávaného medu je totiž druhem vytočeným (přes 90 procent) a ten se nemusí podle vyhlášky v informacích na obalu uvádět. Rozhodně by na etiketě neměly chybět:

* obchodní identifikace výrobce, dovozce, prodávající (u dovozu se musí uvádět země původu, a to i v případě směsí);

* druh, skupina, podskupina (například lipový, javorový);

* hmotnost nebo objem plnění;

* doba minimální trvanlivosti.

U medu je poměrně dlouhá, proto nemusí být uváděn den a měsíc, postačí rok. Není-li tento údaj přímo za slovní deklarací, musí být sděleno, kde se datum nachází, například na víčku, ve sváru.

Ne každý obal se však pro med hodí, i když má dobré samokonzervační vlastnosti. V obchodech se dá koupit nejčastěji ve sklenicích, nověji v plastových tubách a krabičkách, doma jej lze skladovat v porcelánových nebo smaltovaných nádobách. Určitě by však neměl přijít do obalů pozinkovaných či železných, neboť obsahuje kyseliny, které tyto kovy rozpouštějí. Medu nesvědčí ani přímé sluneční paprsky (uchovávat ve tmě) a vysoká teplota (ne přes 25 °C). Relativní vlhkost se má pohybovat kolem 60 až 70 procent.

Pozor na přelepku

Do medu se nesmějí přidávat ani odebírat látky, jež by měnily jeho přirozené složení.

"Kdo uvádí potraviny do oběhu, je povinen užívat jen takové obaly a materiály, které je chrání před znehodnocením a současně znemožní záměnu či změnu obsahu bez otevření. V praxi to znamená, že například sklenice s medem musí mít přes víčko aspoň přelepku bránící bez jejího porušení obal otevřít," sdělila inspektorka Státní zemědělské a potravinářské inspekce ing. Milada Fousová.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeleninové šťávy prospívají zdraví

Toužíte po srovnání metabolismu, redukci váhy, zlepšení pleti, vlasů a nehtů ? Chcete se zbavit alergií, zácpy, cukrovky, artritidy, žlučových kamenů, akné...

Výběr článků

Načítám