Hlavní obsah

Láska na první pohled očima vědy i víry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historické i moderní, reálné i smyšlené příběhy o lásce. Všechny uvedené mají jedno společné – v mnohých z nich najdeme termín láska na první pohled. Jak to s ní opravdu je?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Možná se to stalo i vám. Na nějaké akci, v baru nebo třeba i na ulici uvidíte někoho, na kom spočine váš pohled déle, než bývá zvykem. Pocítíte nával přitažlivosti, a když se pak dáte do řeči, máte pocit, že si můžete povídat dlouhé hodiny.

Možná spolu budete jen chvíli a daná osoba pak navždy zmizí z vaší blízkosti nebo jste možná našli spřízněnou duši. Tak jako tak ji nemůžete dostat z hlavy – zamilovat se na první pohled není tak neobvyklé, jak se zdá. Co se v takových chvílích „zamilování“ skutečně děje, popisováno očima vědy?

Přitažlivost jako základní kámen lásky

Ačkoli se u některých lidí nejprve rozvine přátelství, a až pak se objeví přitažlivost a vztah přejde v romantický, pravdou je, že většina vztahů přitažlivostí začíná. Je to ona síla, která vás „nutí“ poznat někoho nového a také naplňuje rané dny vašeho vztahu.

Randění: Návod pro plaché

Vztahy a sex

Máte pocit, že jste zamilovaní, protože vás na dané osobě něco ovlivňuje – parfém, vzhled či cokoli dalšího. I když není pochyb o tom, že přitažlivost je dobrým základem pro lásku, láska sama o sobě to ještě není. Ta totiž vyžaduje další dva faktory (intimitu a závazek), které se vyvinou až po čase.

„Poznání“, které se buduje ještě před skutečným setkáním

V mnoha případech jsou slova „na první pohled“ poněkud nesprávná. Lidé tvrdí, že se zamilovali do někoho neznámého, přitom ho ale často již náhodně „znají“.

„Možná jste dotyčného či dotyčnou už předtím někde zahlédli v baru, možná jde o nového kamaráda vašich přátel. Není tak pravděpodobné, že se zamilujete do někoho, koho jste v životě předtím neviděli. Pravděpodobnější je, že takový termín použijete zpětně, pokud vaše první reálné setkání dopadne podle vašich představ,“ vysvětlují k tématu neurovědkyně Lucy L. Brownová a biologická antropoložka Helen Fisherová, které stojí za projektem Anatomy of love (Anatomie lásky).

„Metafyzické spojení“

Podle určitých metafyzických systémů víry jsou duše rozděleny, když sestupují z nebe na zem. Když se pak ty „spřízněné“ potkají, jde tak spíše o znovushledání než o setkání zcela nové.

Anketa

Věříte v lásku na první pohled?
Ano, a zažil/a jsem ji
83,3 %
Ano, a chtěl/a bych ji zažít
9 %
Ne, podle mě nic takového neexistuje
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 857 čtenářů.

Někteří lidé zastávají názor, že takových duší může být několik, jiní věří jen v jednu „osudovou“. A i když tomu třeba nevěříte, fakt je ten, že po mnoha běžných seznámeních můžete najednou narazit „na toho jednoho či jednu, se kterými si naprosto sednete bez větších potíží“.

Pravda je taková, že nelze zcela potvrdit ani vyvrátit tvrzení, že láska na první pohled existuje. Někdo jednoduše už při prvním setkání cítí souznění, jinému to trvá déle. V obou případech se ale musí na vztahu pracovat, aby se projevila skutečná láska.

Když potkáte správnou osobu ve špatný čas

Vztahy a sex

Zahoďte aplikace, smluvit rande jde i v reálu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:
Film Láska na první pohled

Výběr článků

Načítám