Hlavní obsah

Láska na první pohled nemá se skutečnou láskou nic společného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilované páry často své přátele „potěší“ historkou o tom, jak jejich láska vznikla na první pohled, že od první výměny pohledů bylo jasné, jak to skončí. Jenže psychologové z Británie tvrdí, že zamilovat se na první pohled sice jde, je to ale proces týkající se pouze ega a sexu, nikoli skutečné lásky.

Foto: Profimedia.cz

Lidé jsou přitahováni lidmi, kteří jim vyjadřují, že je přitahují.

Článek

Podle doktora Bena Jonese z University of Aberdeen, který se touto otázkou řadu let zabývá a provedl řadu pokusů, se totiž zamilují dva lidé do sebe jen tehdy, když atraktivní protějšek obdivuje "já" toho druhého – tedy uspokojuje jeho ego. V experimentech se totiž podařilo prokázat, že jedna a tatáž osoba přijde velmi přitažlivá těm lidem, na které zpříma kouká a vyjadřuje jim obdiv a náklonnost. Když ale tatáž osoba kouká jinam a nevyjadřuje dost obdivu – nelichotí egu pozorovatele – je hodnocena jako málo atraktivní.

Láska na první pohled tedy vzniká, když se setkají oči dvou lidí, kteří se považují vzájemně za přitažlivé a jejichž oči a chování vyjadřují náklonnost a obdiv, což působí velmi silně na ego.

„Je to opravdu narcistická věc. Lidé jsou přitahováni lidmi, kteří jim vyjadřují, že je přitahují,“ tvrdí doktor Jones s tím, že se skutečnou láskou má zamilování na první pohled jen pramálo společného.

Reklama

Související články

Proč se spolu muži a ženy někdy nedomluví

V mnohých párech dochází od počátku seznámení, nebo i po několika desetiletích soužití, k problémům se mezi sebou vůbec nějak domluvit. Mezi důvody patří...

Mysl si nejlépe odpočine při sexu a józe

Mezi činnosti, které nás myšlenkově vyčerpávají, patří práce, nakupování, cestování i zkrášlování. Ovšem mezi ideální nástroje pro myšlenkovou očistu patří...

Muži se stěhují za sexem, ženy za láskou

Stále více mladých párů se rozhoduje pro společný život mimo manželství. Po kratší či delší době randění začnou sdílet společnou domácnost, ale o svatbě zatím...

Výběr článků

Načítám