Hlavní obsah

Kouzlo partnerského dotyku: Pohlazení je nejlepší projev lásky i lék

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dotyky jsou projevem sounáležitosti, lásky, vnímání vzájemné blízkosti. Pro ženy jsou navíc symbolem, že jsou pro partnera stále přitažlivé, dokonce i v těle, které samy nemají rády. Muži vnímají pohlazení jako povzbuzení, láskyplný pečující kontakt, který vyjádří víc než dlouhé slovní litanie. Což je pro ně skvělou variantou, protože slova říkat ani přijímat moc neumí. Pro partnery jsou proto dotyky skvělou komunikační volbou.

Foto: Profimedia.cz

Dotyk partnera může prozradit víc než slova (ilustrační foto)

Článek

Láskyplný dotek – chování, které zahrnuje objímání, držení za ruce, líbání a další formy kontaktu s cílem vyjádřit náklonnost – přispívá k navazování, udržování a stabilitě vztahu, a to nad rámec efektu, kterého lze dosáhnout pouhým trávením času s partnerem. Jinak řečeno, pro každého člověka je dotyk partnera exkluzivním vyznáním lásky, potvrzením sounáležitosti silnějším než slova.

Zajímavostí také je, že fyzický dotek léčí potíže s vnímáním vlastního těla. Retrospektivní studie například zjistila, že ženy, kterým se v dětství dostávalo méně láskyplného doteku, uváděly v dospělosti vyšší nespokojenost s vlastním tělem. V jiné studii pětitýdenní masážní terapeutický program úspěšně snížil nespokojenost s vlastním tělem u žen s poruchami příjmu potravy.

Dlouhodobě je prokázáno, že lidé jsou se svým tělem spokojenější, pokud mají pocit, že je oceňuje i jejich sexuální partner. Většina existující literatury o spokojenosti s vlastním tělem v romantických vztazích však zkoumá verbální komunikaci mezi partnery – slova ujištění, která partner někdy nabízí, aby dal najevo uznání. Ale nejen ta jsou důležitá. I pohlazení hraje ve spokojenosti jedince velkou roli.

Jak si vylepšit vztah díky malým změnám v chování

Vztahy a sex

Odborníci se proto rozhodli prozkoumat dopad neverbálních zpráv specifických pro láskyplný dotek poskytnutý nebo iniciovaný partnerem, včetně objetí, mazlení a polibků na psychickou pohodu jedince.

Výsledkem jejich studií je zjištění, že ženy, které jsou spokojené s vlastním tělem, se těší vyššímu vztahovému a sexuálnímu uspokojení. A základem jejich sebevědomí je dotyk. Pohlazení od partnera.

Ženy, které se mají rády a umí lásku nonverbálně ukázat, souhlasí, že vynakládají více úsilí na udržení vztahu, tvrdí, že si jsou s partnerem emočně blízké, panuje mezi nimi důvěra a jsou celkově ve vztahu spokojené.

Ačkoli je souvislost mezi vnímáním těla a fungováním vztahu dobře zdokumentována, toto je první studie, která naznačuje, že láskyplný dotek je účinným nástrojem pro intimní partnerské sdělení. Jinak řečeno, objetí, mazlení a polibky nejsou jen příjemné – předávají také podprahovou zprávu plnou lásky, povzbuzení a sebevědomí.

Objetí, mazlení nebo polibek tak mohou skutečně říci víc než tisíce slov.

Jak najít štěstí ve chvíli, kdy život nejde podle plánu

Zdraví

Naučte se vyzařovat lásku a vneste si do života více radosti

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám