Hlavní obsah

Kolik sexuálních partnerů je příliš mnoho? Otázka, která nedá ženám spát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hovory o sexu už dávno nepředstavují takové tabu jako kdysi. V současnosti tak můžeme téměř kdekoli a s kýmkoli hovořit téměř o čemkoli. Třeba o počtu sexuálních partnerů. I když by se mohlo zdát, že ani toto „číslo“ se už tak přísně nehodnotí, stále mu řada z nás přikládá velkou hodnotu. Proč tomu tak je?

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Možná si to neuvědomujeme, ale čísla v mnohém definují náš život. Kolik aut v rodině máme, kolik pokojů v domě či bytě. Na pokolikáté jsme udělali autoškolu, různé zkoušky, kolikrát jsme se oženili (vdaly), kolik máme za sebou rozvodů, kolik dětí atd.

Jedna ze statistik je pak o něco „výraznější“ než jiné - kolik sexuálních partnerů prošlo našimi životy. Sice jsou lidé, kteří to neřeší, ale stále je velké procento těch, kteří ano, a vědí moc dobře, jaké číslo to je. A možná je začne časem „strašit“.

Jedním z příkladů myšlení řady lidí může být i příspěvek jedné ženy uveřejněný na serveru Daily Telegraph. Ta napsala: „Přála bych si, abych nespala s tolika muži. Je mi něco přes 40 a jsem se skvělým mužem několik let, a najednou mě pronásledují všichni ti, se kterými jsem se setkala. O to víc, že většina sexu s nimi nebyla uspokojivá. Nevím, proč mi to najednou vadí.“

Mýty, které zbytečně ničí mnoha párům sexuální život

Vztahy a sex

Jakkoli jí může řada odborníků odpovědět, že to je její věc a není potřeba se stydět za svůj život a to, co v něm dělá, není to tak jednoduché. Protože právě ženy bývají stále ještě mnohdy odsuzovány za vyšší počet sexuálních partnerů. Zatímco u nich je to na „pováženou“, u mužů je naopak vyšší údaj mnohdy brán jako něco, na co lze být „hrdý“, vysvětluje Louise Boyntonová, zakladatelka platformy Sex Talks, kde rozebírá různá témata, která jsou stále tabu.

„Pocit studu z toho, že někomu prošlo životem až příliš mnoho sexuálních partnerů, pramení pravděpodobně ze zastaralých společenských norem, kulturních hodnot či genderových stereotypů,“ uvádí pro Independent psycholožka Louise Goddard-Crawleyová.

„Historicky byly ženy často stigmatizovány za více vztahů oproti mužům. Tento dvojí metr, často stále předkládaný, staví na představě, že ženy by měly být sexuálně skromné a rezervované, zatímco muži jsou podporováni k sexuálnímu dobývání. A kvůli tomu pak ženy čelí hanbě a studu, pokud z této normy nějak vypadnou,“ dodává k tomu.

Způsoby, jakými technologie transformují náš sexuální život

Vztahy a sex

A tak se není čemu divit, že i v současnosti se stále otázkou množství sexuálních partnerů tolik žen zabývá. Což potvrzuje i sexuální koučka Marie Moriceová.

„Jako klinická sexuoložka pracuji se ženami a řešíme mnoho otázek - včetně těch, kolik sexuálních partnerů je tak akorát, kolik sexuálních styků za měsíc je tak akorát a podobně. Vlastně tak vyzvídají, zda jsou společensky přijatelné. Moje odpověď vždy zní, že pokud jde o sex a erotické potěšení, neexistuje nic jako normální hodnota.“

Je ale nutno dodat, že podobné otázky řeší i muži. „Dospívání v době tzv. noughties (první dekáda 21. století) - tedy v čase, kdy se hlavně v pop kultuře muži stavěli na piedestal díky tomu, s kolika ženami se vyspali - mě docela mátlo. Chodil jsem do školy, která byla plná toxické maskulinity a díky sexu se tam získával potřebný status. Vlivem toho jsem měl více sexuálních partnerek, bohužel až polovinu z nich nedokážu zpětně pojmenovat a vybavit si je. Je mi z toho zle a je to nepříjemné i pro některé lidi okolo mě,“ vysvětluje vlastní zkušenost třicátník Mike.

Anketa

Bez ohledu na to, co jste kde slyšeli nebo četli, kolik sexuálních partnerů by vám už přišlo během života „moc“?
Více než jeden
4,3 %
Více než tři
3,3 %
Více než pět
7,1 %
Deset a více
21,7 %
Ani jedno, to si musí každý posoudit sám
63,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21404 čtenářů.

Aby toho nebylo málo, obavy činí lidem jak příliš mnoho (podle jejich mínění), tak ale i příliš málo sexuálních partnerů. Někomu je naopak trapně kvůli tomu, že nemá dostatek zkušeností.

Skutečnost, že něčemu takovému přikládáme stále velký význam, více než zdůrazňuje, jak pokřivené vnímání ve společnosti stále přetrvává.

„Máme pocit, že všichni okolo nás mají lepší a četnější (nebo naopak méně četný, ale i tak lepší) sexuální život. To vytváří nezdravou kulturu srovnávání,“ tvrdí Boyntonová.

„Bez ohledu na čísla si uvědomte jedno - srovnávání vašeho sexuálního života s ostatními bude vždy jen nepodstatné chování, které povede k budování negativního obrazu o sobě samém,“ podotýká na závěr Boyntonová.

Společné rozhodnutí? Kdo nejčastěji navrhuje vztah bez sexu

Vztahy a sex

Tajemství přitažlivosti aneb Co nás dělá sexy

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám