Hlavní obsah

Lze někdy omluvit čtení textových zpráv partnera?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V partnerském vztahu může nastat situace, kdy začnete pochybovat o partnerově upřímnosti či věrnosti. Následně už jste jenom krůček od toho, abyste se nenápadně zmocnila partnerova mobilního telefonu a prolustrovala veškerou korespondenci. Je ale vaše chování omluvitelné? Nebo je partnerův telefon chráněné území, od kterého se musíte držet na míle daleko?

Foto: Profimedia.cz

Nutkání zkontrolovat partnerův mobil vypovídá více o nás než o partnerovi.

Článek

Všichni víme, že není v pořádku nahlížet do mobilního telefonu druhého člověka. Přesto se občas dostaneme do situace, kdy chceme znát pravdu. A pokud nám pravdu nedokáže říct partner z očí do očí, pak začneme koketovat s myšlenkou rychlého prolistování jeho mobilu.

Textové zprávy, messenger, výpis telefonních hovorů – svatá trojice, díky které dokážeme rychle zjistit, zda je nám partner (ne)věrný. I když si své jednání následně omlouváme, neměly bychom zapomínat, že jsme zasáhly do partnerova soukromí.

„Slídění v mobilním telefonu nikdy nevyřeší problémy, které ve vztahu máte,“ zdůrazňuje klinická psycholožka Mary Lamiová a dodává, že pocit bezpečí by nám mělo zajišťovat partnerovo chování, nikoliv mobilní telefon.

Proč je partnerův mobil lákadlo?

Ruku na srdce, důvodů, proč chceme nahlédnout do partnerova mobilu, bychom našly tisíce.

„Některé ženy nakouknou do telefonu kvůli tomu, že nejsou spokojené se vztahem a snaží se pochopit partnerovo chování. Jiné hledají v mobilním telefonu důkazy nevěry nebo koketování s jinou ženou,“ vyjmenovává důvody psycholožka Lamiová.

Podle jejího názoru se k takovému chování uchylují také ženy, které nechtějí partnera přímo konfrontovat, ale zároveň touží po pravdě. Následně je pro ně mnohem jednodušší otevřít partnerův mobil a zkontrolovat veškeré zprávy a hovory.

Pět způsobů, jak vybudovat důvěru ve vztahu

Vztahy a sex

V každém případě bychom ale měly myslet na to, že nutkání zkontrolovat partnerův mobil vypovídá více o nás než o partnerovi.

„Ve zdravém a fungujícím vztahu obvykle nepředpokládáme zradu. A pokud ano, diskutujeme o tomto problému s partnerem. Jakmile vás ale sužují pochybnosti nebo strach, může to mnohé vypovídat o vaší partnerské historii a předchozích zklamáních,“ vysvětluje Mary Lamiová pro Health.

Bolavá minulost

Je logické, že pokud vás partner v minulosti již podvedl, pak jste velmi obezřetná a všímáte si jakýchkoliv změn v jeho chování. Jakmile se partner vrátí z práce pozdě domů, vyjede si nečekaně s kamarádem na ryby nebo vám nenapíše odpolední zprávu, rázem v sobě živíte podezření, že vás opět podvádí. Ani nemusíme zmiňovat, že následně už jste jenom krok od odemknutí jeho mobilního telefonu a prohledání jeho obsahu.

„Emoční vzpomínky hrají velkou roli v tom, jak reagujeme na aktuální situace. Přehnané přemýšlení o současném vztahu ve světle toho, co jste zažily v minulosti, je jen způsob, jakým se vás mozek snaží upozornit na případné nebezpečí,“ tvrdí psycholožka.

S kým můžeme sdílet tajemství a kdy raději mlčet

Styl

Přesto byste v takové chvíli měla zachovat chladnou hlavu a na celou situaci nahlédnout racionálně.

Doopravdy jde o podvádění, nebo má partner jenom náročný týden v práci? Má kamaráda, se kterým pořádá spontánní výlety na ryby, nebo je to poprvé, co si spolu vyrazili? Nebo máte nějaké další pochybnosti o partnerově věrnosti? To všechno jsou otázky, které byste si měla položit dříve, než vtrhnete do jeho mobilu.

V hlavní roli komunikace

Suma sumárum, nahlížet do partnerova mobilu není v pořádku. Naopak jde o velmi slabošský čin, který vám nikdy nemůže přinést něco dobrého. Pokud ale máte jakékoliv podezření ohledně partnerovy věrnosti, otevřeně s ním komunikujte.

„Při konverzaci buďte přímá a konkrétní. Začněte například tím, že partnerovi řeknete: Z nějakého důvodu pochybuji o tvé věrnosti a ráda bych si o tom s tebou popovídala,“ navrhuje Mary Lamiová. Následně už je jenom na něm, zda vaše domněnky potvrdí, nebo vyvrátí.

Pět jazyků lásky aneb Jak lépe porozumět svému protějšku

Vztahy a sex

„Hodný partner s vámi dokáže mluvit o jakémkoliv problému, který se ve vztahu objeví. Díky těmto rozhovorům se navíc dozvíte i něco o sobě. Pokud ale partner vaše obavy považuje za směšné, odpoví defenzivně nebo vám neposkytne adekvátní ujištění, pak si musíte říct, zda žijete po boku důvěryhodného člověka,“ dodává psycholožka.

Reklama

Výběr článků

Načítám