Hlavní obsah

Když nejde jen o sex aneb Proč jsou si lidé nevěrní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvod, nevěra, cizoložství, románek – ať situaci, která dokáže partnerský vztah narušit a mnohdy docela zničit, nazvete jakkoli, pořád to nic nezmění na tom, že jde v poslední době o poměrně častý „trend“. Proč lidé podvádějí a opravdu je to vždy kvůli sexu?

Foto: Profimedia.cz

Důvodem k aférce, i když máte vztah, nemusí být nutně vždy jen sex.

Článek

Proč mě podvádí, Jak ochránit manželství, Tajemství věrných partnerů atd. To jsou jen některé z mnoha titulků článků, které mají jedno společné – snaží se vyřešit, proč a kdy lidé podvádějí. A mnohé z nich s tématem zacházejí tak, jako by šlo především o sex.

Samozřejmě jsou některé z aférek založeny čistě na užívání si sexu s někým jiným než s aktuálním partnerem, mnohé další jsou ale od sexu více než vzdáleny.

Ve skutečnosti celá řada mužů i žen, kteří měli nějakou aférku, veřejně přiznali, že sex byl doma dobrý, nebo alespoň průměrně uspokojivý. Co tedy za jejich nevěrou stojí? Proč dávají všanc vlastní manželství, domov a třeba i vztahy s dětmi?

Zažít doteky a fyzickou náklonnost

Bez sexu můžeme žít mnohem snadněji než bez doteků. Hodina strávená s milencem může klidně zahrnovat jen 10 minut sexu a 50 minut mazlení. Nebo vůbec žádný sex.

Nejčastější důvody, proč ženy podvádějí

Vztahy a sex

„Někteří lidé by jednoduše riskovali vše, čeho si váží, jen aby je někdo sám od sebe třeba pohladil po tváři,“ vysvětluje na svém blogu jeden z reálných a poměrně častých důvodů nevěry vztahový a sexuální terapeut Marty Klein.

Klein už více než 35 let radí mužům i ženám v mnoha oblastech sexuálního života, je rovněž autorem tematických článků v prestižních časopisech a autorem několika knih.

Mít si s kým popovídat

Je to smutná realita, ale mnoho párů spolu ve skutečnosti příliš nemluví. Pokud ano, pak je to většinou jen o dětech.

Komunikační dovednosti, které vylepší váš sexuální život

Vztahy a sex

Koneckonců se zkuste zeptat nějaké „profesionální společnice“, kolik mužů si chce po sexu ještě jen tak popovídat. Možná se budete divit, kolik z nich má takovou zkušenost, nabádá Klein.

Cítit se více mužně či žensky

„Sex je víc než jen obyčejné potěšení. Pro mnohé je důležitější ocenění být skutečným mužem, či ženou, ať už to pro každého znamená cokoli,“ vysvětluje terapeut.

Tajemství přitažlivosti aneb Jak zvýšit svou atraktivitu na základě vědeckých poznatků

Vztahy a sex

Potřeba někam utéct

Když se lidé ocitnou uvězněni v rutině, když si ve vztahu nedokážou vytvořit radost či potěšit sebe i druhého, když budoucnost vypadá stejně neuspokojivě jako přítomnost, bývá aféra žádaným únikem, jak to změnit. Aspoň na chvíli.

„Samozřejmě to nic nezmění. Práce bude stále nudná, partner mlčenlivý, dítě neúspěšné ve škole – ale na hodinu či dvě jednou za týden, dva či za měsíc to prostě zmizí,“ popisuje odborník.

Pocítit vzrušení z očekávání

Kdy nastává čas na nevěru? Když se v dlouhodobém vztahu nemyslí na to, jak udržet sex a přitažlivost „naživu“. To všechno nabízí poměr. Lidé se těší na rande s někým novým, mluví o tom, jak to bude skvělé, přemýšlejí, co si vezmou na sebe, a hlavně si to plánují užít.

Když ze vztahu vyprchala romantika

Vztahy a sex

„Kdyby tohle všechno aspoň z poloviny dělaly všechny páry pravidelně, sexuální terapeuti by přišli o více než polovinu klientů,“ tvrdí Klein.

Cítit se atraktivní a žádoucí

Víte, že jste milováni, přesto se necítíte žádoucí a chtění? Stává se to bohužel v mnoha intimních vztazích. A přestože většina dospělých oceňuje intimitu, lásku a respekt, i tak tajně touží být žádoucí pro někoho jiného.

Sex při nevěře, která vznikla na základě tohoto důvodu, nemusí být vůbec dokonalý, ani tak častý. Už totiž jen pocit chtíče, když se před někým objevíte nebo svlékáte a on či ona vás hltají očima, je prostě pro mnohé k nezaplacení.

Není to náhrada za lásku a spolehlivý vztah, i tak pro tento pocit udělají mnozí vše možné.

Jak zvýšit pocit vlastní atraktivity

Styl

Zažít pocit nebezpečí

Jistá psychologická poučka říká, že lidé mající aférky milují pocit nebezpečí a možnost nechat se „přistihnout“.

„Měl jsem také pár takových klientů. Častěji jde ale o lidi, kteří tak nějak podvědomě touží po dobrodružství. Což ve výsledku většinou zničí aktuální vztah, který jim už ani nevyhovuje, ale nechtějí ho i tak opustit,“ dodává Klein.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám