Hlavní obsah

Nejčastější důvody, proč ženy podvádějí

Nevěra má pro většinu partnerských vztahů fatální důsledky. Některé páry se rozejdou, jiné obtížně hledají ztracenou důvěru. V první řadě bychom ale měli zkoumat, proč k nevěře došlo a zda jsme jí mohli předejít.

Foto: Profimedia.cz

Také u ženské nevěry hraje výraznou roli sexuální potěšení.

Článek

Ve společnosti panuje mýtus, který říká, že muži podvádí mnohem častěji než ženy. Podle doktorky Zhany Vrangalové toto platilo v minulosti. „Současná generace žen a mužů podvádí podobným tempem. Rozhodně nelze říci, že muži podvádí více,“ říká doktorka.

Na druhou stranu platí, že důvody k nevěře se u mužů a žen liší. „Nedávná studie ukázala, že muži častěji podvádí z důvodů souvisejících se sexuální touhou, případně je nevěra způsobena situačním faktorem, jako je například opilost,“ upozorňuje Vrangalová. Jak to mají ženy?

Sexuální motivace

Také u ženské nevěry hraje výraznou roli sexuální potěšení. To potvrzuje socioložka Alicia Walkerová, která stojí za knihou Tajný život nevěrné manželky.

Kniha postavená na rozhovorech s nevěrnými ženami odhalila, že mnoho z nich hledalo sexuální potěšení u jiného muže proto, aby kvůli nedostatku sexu nemusely odejít z primárního vztahu.

Jak ženy prožívají krizi středního věku

Vztahy a sex

„Věřily, že pokud by neměly milence, pak by sexuální frustrace vedla k rozpadu jejich manželského vztahu a zničení rodiny. Navíc, žádná z dotazovaných žen nebrala nevěru na lehkou váhu. Pouze se po letech marných pokusů o zlepšení manželského sexuálního života rozhodly, že potěšení budou hledat jinde,“ vysvětluje Walkerová pro Good housekeeping.

Nespokojenost ve vztahu

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že dalším důvodem, proč jsou ženy nevěrné, je nespokojenost ve vztahu.

„Některé ženy žijí s partnerem, který vypadá jako milý člověk, ale ve skutečnosti je manipulátor nebo emocionálně nedostupný. Žena se následně snaží udělat ve vztahu změny, přimět partnera k párové terapii nebo ho vede k tomu, aby se jí emocionálně otevřel. Pokud ani jeden z těchto pokusů nevyjde, rozhodne se pro nevěru,“ vysvětluje klinická psycholožka Charlynn Ruanová a dodává, že nevěrou dává partnerovi příležitost k tomu, aby ji opustil.

Tento přístup úzce souvisí s pocitem viny. Některé ženy nedokážou partnera opustit nebo cítí, že neudělal „nic hrozného“, co by vyžadovalo rozchod. A právě proto začnou podvádět.

„Jednoduše řečeno jednají tak, aby se s nimi partner rozešel,“ dodává psycholožka.

Čtyři rady, jak se stát lepším partnerem i milencem

Vztahy a sex

K podvádění může vést také tzv. nejistá vazba. „Pokud se některé ženy necítí ve vztahu bezpečně, případně jsou si nejisté chováním partnera, pak je pro ně nevěra způsob, díky kterému předcházejí zranění nebo osamocení,“ vysvětluje vztahový kouč Mark Williams.

Tito lidé potřebují cítit bezpečí, a pokud se jim ho nedostává v partnerském vztahu, pak ho hledají u milence.

Situační faktory

Také u žen platí, že nevěra může vzniknout na základě tzv. situačních faktorů. Přemíra alkoholu na oslavě narozenin, romantické omámení na sólo dovolené nebo pracovní večírek s flirtujícím kolegou se mohou hravě proměnit v jednorázovou nevěru.

Ani v tomto případě ale nelze nevěru ospravedlňovat a je třeba myslet na skutečnost, že každý dospělý člověk nese za své činy odpovědnost.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Požadavky na perfektní milenku či milence

Hledání vhodného protějšku pro trvalý vztah je důležitým životním krokem. Ne vždy mají lidé ale rozpoložení na dlouhodobý svazek a hledají proto útěchu...

Výběr článků

Načítám