Hlavní obsah

Tajemství přitažlivosti aneb Jak zvýšit svou atraktivitu na základě vědeckých poznatků

Novinky, Eliška Fischerová

Láska je hotová alchymie. Jednou se vypravíme na první rande s dokonalým účesem a bryskně konverzujeme celý večer, avšak vytouženého pozvání na druhou schůzku se nedočkáme. Jindy nejsme v seznamovací formě, a přesto na potencionálního partnera zapůsobíme. I když by se mohlo zdát, že přitažlivost nemá žádná pravidla, vypadá to, že vědci otázce atraktivity konečně přišli na kloub.

Foto: Profimedia.cz

I pozitivní přístup k životu vám dodá na atraktivitě.

Článek

Randění s člověkem, kterého neznáme, je náročná disciplína. Nikdy neodhadneme, s jakou náladou dorazí na schůzku, a stejně tak předem nezjistíme, jestli je pro nás atraktivní.

Může se stát, že ze sympaťáka se vyklube nepříjemný a sebestředný člověk, jehož životní styl ani z dálky nepřipomíná ten váš. A stejně tak vás může zamračený chlap z fotografie překvapit svým humorem a zajímavým životním příběhem.

Nedílnou součástí seznamování je také atraktivita, která je velmi subjektivní a těžce definovatelná. Přesto web Brides popsal šest bodů, díky kterým se stanete atraktivnějším člověkem.

Vsaďte na červenou barvu

Nevíte, v čem vyrazit na první rande? Podle vědců byste měli vsadit na oblečení v červené barvě, které podle studie zvyšuje atraktivitu. Vědci Andrew J. Elliot, Roger Feltman a Daniela Kayserová v roce 2010 zjistili, že heterosexuální ženy, které si na schůzku s heterosexuálními muži vzaly červené oblečení, byly považovány za atraktivnější než ženy oděné do zelené nebo modré barvy.

Z experimentu vyšlo najevo, že pánové si k dámám v červeném oblečení sedli blíže, a zároveň se jich ptali na mnohem intimnější otázky. Výsledky studie nejsou velkým překvapením, neboť je obecně známo, že červená barva je spojována se zdravím a plodností.

Typy žen, které muži milují

Vztahy a sex

Pečujte o sebe

I když se v posledních letech mluví o tom, že bychom se měly hýčkat, občas přijdou dny, kdy se doslova odbýváme. Pokud ale toužíte po lásce, neměla byste v první řadě zapomínat na sebe. Na to upozornila také studie z roku 1997, do které se zapojilo 117 studentů a studentek univerzity. Dobrovolníci se podívali na 76 fotografií lidí opačného pohlaví, a poté vyhodnotili jejich atraktivitu.

Za obecně nejatraktivnější rysy studenti považovali držení těla, vnější úpravu, padnoucí oblečení, zdánlivě pozitivní přístup k životu a zdravou váhu. Poslední zmíněný bod je diskutabilní, přesto je vidět, že existují určité obecné předpoklady lidské atraktivity.

Důležitá řeč těla

Na první schůzce byste neměla podcenit ani řeč těla. Podle experimentu Boba Fennise a Marielle Stelové z roku 2011 se vyplatí, když lidé na romantické schůzce používají drobná gesta, naklánějí hlavu, a především mluví pomalu. Tyto, na první pohled, maličkosti zajistí, že se váš protějšek uvolní a bude se ve vaší přítomnosti cítit dobře.

Co ženy nejvíce obdivují na mužích

Vztahy a sex

Nepodceňujte vůni a hlas

Možná jste sama zažila situaci, kdy vám protějšek „voněl“. Lidská esence, která nemá nic společného s průmyslově vyrobeným parfémem, je důležitým ukazatelem atraktivity, což potvrdila také studie psychologů z Vratislavské univerzity. Z jejich výzkumu vyplynulo, že přirozená vůně ženy je ukazatelem plodnosti a vůně muže naopak naznačuje jeho úroveň dominance.

Podobně to platí také pro hloubku lidského hlasu, která naopak prozrazuje, zda je dotyčný člověk týmovým hráčem. Pokud jste tedy potkala někoho, kdo vám „zavoněl“ na první dobrou, pak pravděpodobně máte vyhráno.

Všímavost

Patříte k lidem, kteří si o druhém člověku zapamatují sebemenší detail? V takovém případě patříte k atraktivnějším jedincům. S tímto tvrzením přišel vědec Christopher A. Pepping se svými kolegy, kteří zjistili, že heterosexuální ženy považují za atraktivní, když se muž aktivně zapojuje do konverzace a oplývá všímavostí.

Pokud jste si myslela, že by člověk na první schůzce měl být rezervovaný či tajemný, pak na tuto poučku rychle zapomeňte a raději potrénujte svou všímavost.

Kuřáci jsou podle většiny žen neatraktivní

Zdraví

Genetika

Zatímco na všímavosti můžeme zapracovat, geneticky předurčené věci už nezměníme. V tomto ohledu je řeč o obličejové a tělesné symetrii, kterou mnozí vnímají jako prvotní znak plodnosti a silných genů.

Určitou roli v otázce atraktivity může hrát také podobný vzhled. V roce 2005 psycholog J. Philippe Rushton zjistil, že podobný vzhled je typický pro 34 % přátelských a partnerských vztahů. Jinými slovy, i proto mnoho šťastných párů vypadá stejně.

Reklama

Související články

Co činí muže atraktivními

Přestože je všude kolem nás atraktivita vnímána jako fyzická krása, z pohledu odborníků existují i mnohem důležitější věci než samotný vzhled. Ve skutečnosti...

Výběr článků

Načítám