Hlavní obsah

Je normální, že váš partner masturbuje

Novinky, ald

Masturbace je jedno z témat, o kterém se s partnerem příliš nebavíme. Některé ženy doufají, že jejich protějšek nemasturbuje, jiné naopak dávají partnerovi dostatek prostoru k vlastnímu potěšení. Pokud patříte do první skupiny, pak vás pravděpodobně pouhá myšlenka na partnerovu onanii znepokojuje. Přitom podle odborníků není důvod propadat panice.

Foto: Profimedia.cz

Podle odborníků je masturbace ve vztahu zcela normální.

Článek

Mnoho žen se obává, že partnerova masturbace je důsledkem neukojené sexuální touhy. I když se tato otázka logicky nabízí, ve většině případů nemá s pravdou nic společného. Podle odborníků je masturbace ve vztahu zcela normální. „Navíc může z masturbace těžit i váš vztah,“ tvrdí sexuální koučka Alix Foxová.

K jejímu názoru se přiklání i sexuální terapeutka Kate Moyleová, která dodává, že „v některých ohledech může masturbace pozitivně ovlivnit i sex“.

Proč masturbuje, když má mě?

Možná se také ptáte, proč si partner užívá autoerotiku, když může intimní chvíle trávit s vámi? Odpověď je možná jednodušší, než byste čekala.

„Někdy muži masturbují kvůli tomu, že je to nejrychlejší způsob, jak dosáhnout uvolnění,“ říká Foxová pro NetDoctor.

Podle sexuální koučky se muži k masturbaci uchylují také ve chvíli, kdy cítí, že vy sama na sex nemáte náladu. „Zároveň se může stát, že sami nemají energii na to, aby vás k sexu vyzývali,“ dodává Foxová.

Vztah na dálku: Jak ozvláštnit sexuální život

Vztahy a sex

Výhody masturbace

Jak už bylo zmíněno, masturbace může pozitivně ovlivnit váš vztah. Proto není na škodu, když ji do svého života zakomponujete i vy sama.

  • Zlepšuje milování

Je mylnou představou, že by se masturbaci měli oddávat pouze mladší lidé nebo singles. Podle Foxové ovlivňuje náš sexuální život mnoho faktorů – těhotenství, narození potomka, menopauza nebo třeba stres.

„To, co se vám líbilo před rokem, vás aktuálně vůbec nemusí vzrušovat. Právě proto je důležité, abyste neustále byla v kontaktu se svým tělem a věděla, co se vám líbí,“ dodává Foxová. Právě tuto znalost vlastního těla můžete následně promítnout do sexuálního života.

Ztracený orgasmus aneb Jak se dostat na vrchol

Vztahy a sex
  • Má vliv na duševní zdraví

Výzkum britské společnosti Tenga zjistil, že stále více lidí začíná vnímat masturbaci jako součást péče o duševní zdraví. Zhruba 52 % respondentů také uvedlo, že masturbace jim pomáhá k uvolnění, zlepšuje sebevědomí, navozuje pocit pohody, a také má pozitivní vliv na spánek.

  • Napomáhá k orgasmu

Gynekoložka Shirin Lakhaniová tvrdí, že díky masturbaci můžete lépe dosáhnout orgasmu. „Vaše tělo se v podstatě učí, jak cítit sexuální rozkoš a mít orgasmus.“ A právě přítomnost orgasmu může pozitivně ovlivnit i samotný vztah.

  • Zmírňuje bolest

Masturbace vede i k uvolnění neurotransmiterů, jako jsou serotoniny, endorfiny a oxytocin, které přinášejí pocit klidu a úlevu od bolesti. „Průtok krve do genitálií je prospěšný i pro fyzické zdraví a může mít pozitivní dopad na tkáň v této oblasti,“ říká Lakhaniová.

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Onanie? Sexuální trénink i samoobsluha

Vztahy a sex

Pokud tedy víte, že váš partner masturbuje, neměla byste se cítit ohroženě. Problém nastává pouze v momentě, kdy se váš protějšek zcela vzdá sexuálních aktivit spojených s vámi.

„V takovém případě je důležité, abyste si společně promluvili a zjistili, kde je problém,“ nabádá Moyleová.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuální stereotypy, ve kterých se lidé pletou

O sexu se toho namluví hodně, a i přesto, že dnešní doba přeje přílivu informací, nesou si lidé spoustu sexuálních mýtů až do dospělosti. To je pak kámen úrazu...

Výběr článků

Načítám