Hlavní obsah

Jak se po dětech znovu napojit na svého partnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekejte, že se intimita obnoví sama. Porod, šestinedělí, spánková deprivace a všechno nové, co s miminkem přichází, může způsobit, že se s partnerem vzájemně odcizíte. Jak k sobě najít cestu zpět?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednou z nejčastěji doporučovaných rad je spolu vyrazit na rande. Nic proti tomu, schůzky vám mohou připomenout, proč jste se do svého partnera zamilovala, realita však bývá často jiná.

Pár nejdříve musí sehnat hlídání i poslední zbytky energie, aby se oblékl a vyrazil například do restaurace, během které stále kontroluje mobil, jestli je doma vše v pořádku.

Existuje však i několik jiných způsobů, jak si zůstat nablízku navzdory stresu a frustraci z rodičovství.

Strach z intimity dokáže ochromit

Sex a vztahy

Na nic nečekejte

Stejně jako nikdy nebyla ideální chvíle na pořízení dětí, málokdy bude ten správný čas na obnovení vztahu s partnerem.

„Počkejme, až se trochu vyspíme.“ Nebo: „Jakmile se vrátím do formy.“ Zní nejčastější argumenty a vztah odsouváme na druhou kolej.

Čím déle však budete čekat, tím podle odborníku bude obtížnější pouto obnovit. „Spousta párů si říká, že teď je čas na děti a jejich společná chvíle jednou zase přijde. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že pokud se ke vztahu nebudete chovat tak, jako by to byla živá věc – která vyžaduje pravidelnou péči – přijdete o něj, až děti začnou dospívat nebo odejdou z domova,“ řekla pro The New York Times manželská a rodinná terapeutka Michele Weiner-Davisová.

Páry mohou začít vést paralelní, ale oddělené životy a najednou zjistí, že nemají nic společného. „Dívají se na cizince vedle sebe a ptají se: Chci takto strávit posledních pár let svého života?‘“ pokračovala Weiner-Davisová. „A pro příliš mnoho párů je odpovědí ne.“

Tomu všemu se ale dá předejít. „Nesmíte se spokojit s málem. Dotyk je základní způsob spojení. Pokud jsou fyzické potřeby potlačeny nebo ignorovány, ve vztahu nastanou problémy,“ dodala.

Zpomalte a začněte znovu

Pokud jste prodělala vaginální porod, lékaři uvádějí, že k prvnímu sexu může dojít již šest týdnů po něm. Pravda však je, že většina žen ještě není připravena.

„Po prohlídce po porodu jsem nebyla sama sebou, necítila jsem se fyzicky připravena na pohlavní styk. A pokud jde o libido, žádné jsem neměla,“ přiznala deníku třiatřicetiletá Emily Stroiaová z Los Angeles.

Matka 10měsíčního dítěte nakonec začala mít sex se svým partnerem jednou za měsíc – ale než otěhotněla, měli jej téměř každý týden. „Pořád trochu zapomínám, že jsem ve vztahu,“ uvedla dále Stroiaová, která se neustále potýká s nedostatkem spánku. „Musím si vždy připomenout, že mám partnera.“

Šest věcí, které vám nikdo neřekne o sexu po porodu

Sex a vztahy

Po vyloučení zdravotních problémů odborníci doporučují, aby páry začaly znovu navazovat sexuální vztahy stejným způsobem jako při prvním setkání.

Ženské tělo se po porodu často změní, partner by jej tak měl začít znovu poznávat a být jemný. Intimita zdaleka neznamená žhavý sex. Začněte pomalu a romanticky.

Nepodceňujte psychiku

Je běžné, že se nějaký čas po porodu nebudete cítit sama sebou, ať už fyzicky, nebo psychicky. Na intimní život proto nespěchejte a neberte jej jako další ze seznamu úkolů, který je třeba odškrtnout.

„Pokud cítíte tlak ze strany partnera na společnou intimitu a je vám to nepříjemné, zeptejte se sama sebe, v čem je problém a co je z vaší strany potřeba udělat, abyste obnovila svou sexualitu,“ říká reprodukční psychiatrička Alexandra Sacksová.

Získání podpory přátel a rodiny, abyste si udělala čas pro sebe nebo společně prodiskutovali některé z problémů, které rodičovství doprovázejí, vám může pomoci načerpat nové síly.

Přemýšlejte o tom, co vás vzrušuje

Jedním z dalších způsobů je připomenout si chvíle, kdy vám intimita fungovala. Vyhovovalo vám to nejvíce v ložnici, na dovolené nebo vás vzrušovaly sexy zprávy od partnera?

Při tomto cvičení a přemýšlení o svém současném libidu (nebo jeho nedostatku) je také užitečné si uvědomit, že ne každý člověk zažívá spontánní touhu.

Mnohem častější je touha, která vychází z erotické stimulace. Jinými slovy, nejprve přichází vzrušení a teprve potom touha.

Nespoléhejte na spontánnost

Je snadné zapomenout, kolik času a úsilí jsme vložili do našich vztahů v jejich začátcích: plánování schůzek, péče o tělo a dlouhé vzájemné rozhovory.

Stejnou iniciativu však potřebuje i intimita. Naučte se proto plánovat.

Možná vám zpočátku bude připadat smutné, že si s partnerem plánujete sex na každou sobotu nebo třeba první středu v měsíci, ale věřte, že na tom není nic špatného. Naopak.

Přemýšlejte o budování dobrých sexuálních návyků stejně jako o těch stravovacích nebo pohybových. Je to podobné, jako když chodíte do posilovny. Chvíli trvá, než si tento návyk vybudujete.

Další variantou je párová terapie, díky které svého partnera lépe poznáte a můžete si vyjasnit vše kolem společné intimity.

Pomoci mohou také osvětové podcasty nebo speciální kurzy, kterými lze projít online.

Anketa

Po jak dlouhé době od porodu jste s partnerem navázali na společnou intimitu?
Již v šestinedělí
17,7 %
Po šestinedělí
43,4 %
Po půl roce
4,8 %
Po roce
4,5 %
Déle
29,6 %
Celkem hlasovalo 378 čtenářů.

Sex po porodu aneb O čem se veřejně nemluví

Sex a vztahy

Sexuoložka Hanka Fifková: Sex po nemoci, nevěře nebo operaci

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám