Hlavní obsah

Sex po porodu aneb O čem se veřejně nemluví

Sociální média, rodina, ale i kamarádky jsou častou studnicí rad a doporučení ohledně těhotenství, porodu a péče o novorozeně. Jsou ale témata, která ve společnosti stále patří mezi tabu. Příkladem je sex po porodu. Jaké jsou odpovědi na otázky, na které jste se bály zeptat?

Foto: Profimedia.cz

Sex po porodu bývá komplikovaný.

Článek

Jedinou radu, kterou většina žen po porodu dostane, je, aby se sexu vyhýbaly po čas šestinedělí, kdy se tělo dává po porodu dohromady. Při poporodní prohlídce pak lékař určí, jestli je vaše tělo správně zahojené a připravené na sex či cvičení.

I když ale dostanete zelenou, je naprosto normální, že se většina žen na milostné radovánky ještě necítí. Důvodem může být bolavost, mix hormonů, ale i vyčerpání.

Podle průzkumu společnosti Motherly z roku 2019 uvedlo 38 % maminek, že jim trvalo šest až dvanáct měsíců, než se znovu začaly zajímat o sex. Na druhou stranu 11 % respondentek uvedlo, že měly chuť na sex již dříve, než uplynula doba šestinedělí.

Jaké skutečnosti v souvislosti se sexem po porodu překvapily čerstvé maminky nejvíce?

1. Nedostatečná lubrikace

„Sex po dítěti byl zpočátku nepříjemný. Jakmile mi moje lékařka dovolila mít sex, hned jsem to vyzkoušela. První pocity ale byly rozpačité. Necítila jsem bolest, ale bylo to prostě jiné. Postupem času jsem si začala uvědomovat rozdíly. Příkladem byla vaginální suchost. Potřebovala jsem delší předehru, aby se přirozená lubrikace vrátila do starých kolejí,“ říká Chelsie Washingtonová, autorka podcastu Weird mom (Podivná máma).

2. Zvýšená citlivost

„I když jsem si myslela, že jsem připravená, nebyla jsem. Bolelo mě to. Pozice, které jsem dříve měla ráda, se po porodu nedaly vydržet. Musela jsem se naučit být trpělivá a můj manžel také. Postupem času byl problém menší a menší,“ popsala Tonya Gooch Mannová, která vede instagramové stránky o období po porodu.

Nejčastější zranění při sexu

Vztahy a sex

3. Císařský řez není vysvobození

Přestože porod pomocí císařského řezu evokuje, že návrat k sexu by mohl být rychlejší než u klasického porodu, opak je pravdou. Stejně jako u cvičení po císařském řezu je potřeba i se sexem počkat 6–8 týdnů, než se jizva pořádně zahojí.

4. Kojení může zamávat se sebevědomím

„I po šestinedělí jsem se vůbec necítila sexy. Důvodem bylo kojení, které si vybralo daň na mém těle. Cítila jsem se pouze jako zásobárna mléka, a to poslední, co jsem chtěla, bylo, aby se mě manžel dotýkal. Naštěstí mám ochranářského a soucitného partnera, který na mne netlačil. Díky komunikaci jsme našli nové způsoby, jak na vzájemnou intimitu,“ říká ilustrátorka Gina McMillenová.

5. Únik mléka

„Pokud máte sex i v době, kdy kojíte, musíte se smířit s tím, že při některých situacích dojde k úniku mléka. Snažte se to přijmout jako novou skutečnost a další tělesnou tekutinu navíc, která k sexu patří,“ říká podcasterka Katie Brunelleová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám