Hlavní obsah

Jak partnerovi citlivě říct, co vám vadí

Novinky, mat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Každý, kdo má zkušenost s vážnými vztahy, ví, že dobrá komunikace je umění. Pomáhá stavět mosty mezi partnery a vytváří mezi nimi intimitu. Jenže někdy je potřeba komunikovat i o tom méně příjemném. Je normální, že vás partner něčím štve. Jak mu to ale citlivě sdělit?

Foto: Profimedia.cz

Slova jsou jako zbraň; a pokud chcete, aby vám vztah dobře fungoval, musíte je používat s rozmyslem

Článek

Slova jsou jako zbraň; a pokud chcete, aby vám vztah dobře fungoval, musíte je používat s rozmyslem. Ve chvíli, kdy člověk ve vztahu řeší nějaký nepříjemný problém, je důležité se zamyslet nad tím, jak ho s partnerem citlivě vykomunikuje.

Podle publikace v časopise Iztacala Electronic Journal of Psychology ovlivňuje styl komunikace spokojenost partnera. Páry, které se snaží vzájemně si porozumět, konstruktivně řešit problémy a upřednostňují empatii, jsou spokojenější. Naopak ti, kteří vykazují vyhýbavý, zraňující nebo pomlouvačný styl chování, zažívají opačný efekt.

Psycholožka Sara González Juárezová na webu Exploring your mind radí, jak s partnerem udržovat zdravou komunikaci a jak se v krizové situaci zachovat.

Není třeba vždy hned reagovat aneb Když je cennější strategické mlčení

Vztahy a sex

1. Zpracujte prvně svoje vlastní emoce

Je zcela normální, že se chcete co nejrychleji zbavit negativních pocitů. Impulzivní chování ale obvykle nepřináší dobré výsledky. Je zbytečné partnera hned prudce kritizovat. Když člověk totiž jedná pod emocemi, často se jimi nechá ovládnout a svých slov pak lituje.

Proto psycholožka doporučuje, abyste si nejdříve dali prostor se uklidnit a uspořádali si myšlenky. Studie provedená Comillaskou papežskou univerzitou ve Španělsku potvrzuje, že regulace emocí a umění práce s nimi přispívá ve vztahu k pocitu bezpečí obou partnerů.

2. Vyzkoušejte komunikační techniky

Je důležité se zamyslet, které komunikační strategie jsou vhodné v případě vaší konkrétní partnerské situace. V každém případě je dobré se řídit heslem „Ptej se, nerozkazuj“. Pokud budete rozkazovat a něco hned vyžadovat, nedáte partnerovi prostor se do řešení problému zapojit. Naopak proti vám začne bojovat, nebo ustoupí.

Také je dobré ze svého slovníku odstranit slova „nikdy“ a „vždy“. Místo věty „Nikdy neumýváš nádobí“ řekněte „Přál/a bych si, abys nádobí myl/a častěji“.

Tři věty, které byste neměla říkat svému partnerovi

Vztahy a sex

Nekritizujte, raději konkrétně zmiňujte činnosti, které vám na partnerovi nevyhovují. Není dobré vaše výtky směřovat přímo na jeho charakterové rysy. Například místo toho, abyste ho nazvali nudným, řekněte, že byste rádi dělali více věcí společně.

Ptejte se místo toho, abyste jen sami sebe ujišťovali, že máte pravdu. Může se to zdát jako pouhá změna intonace, ale přestože jde o drobný úkon, výrazně to pomůže konverzaci. Dát partnerovi možnost vyjádřit se je totiž mnohem konstruktivnější než brát něco jako samozřejmost, aniž byste mu umožnili vůbec odpovědět.

3. Zvolte pro hovor správnou chvíli a dbejte na neverbální projev

Není dobré téma načínat, pokud jste oba smutní nebo naštvaní, máte málo času či si nejste jistí, co přesně chcete říct. Lepší je se domluvit, že si promluvíte jindy. Není to projev vyhýbání se tématu, ale naopak zodpovědnosti.

Neverbální projev je také zásadní. Pokud vaše řeč těla nebude odpovídat vašim slovům, partner vás nebude brát vážně. Své emoce neskrývejte, ale je potřeba je při hovoru regulovat.

Jak podle řeči těla poznat blížící se rozchod

Vztahy a sex

4. Nepleťte si asertivitu s agresivitou

Nastavit si zdravé hranice je zásadní. Nebuďte ale v jejich nastavování agresivní. V takové situaci je žádoucí spíše asertivita, která je založena na upřímnosti a empatii. To znamená, že k prosazení svých hranic nepotřebujete agresivitu a jste schopni vyjádřit, co vás trápí, aniž byste partnerovi ublížili.

5. Není ostuda vyhledat pomoc psychologa

Různé partnerské spory mají různý původ i průběh, proto neexistuje univerzální řešení. V některých případech už je sami nevyřešíte, a proto je nutné nezatracovat odbornou pomoc. Chodit na párové terapie je normální a mnoha párům to pomůže nastavit si správné hranice ve zdravé komunikaci.

Osm znaků, že spolu trávíte moc času

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám