Hlavní obsah

Jak mobilní telefony ovlivňují osobní vztahy

Novinky, bok

Díky mobilním telefonům můžeme být v dnešní době nejen v neustálém spojení s rodinou nebo přáteli, ale lze také sledovat i jakékoli události ve světě, pokud vlastníme chytrý telefon. Byť jsou klady těchto aparátů v převaze, najdou se i stinné stránky.

Foto: Profimedia.cz

Při večeři nebo konverzaci s lidmi v našem nejbližším okolí bychom se neměli nechat ničím vyrušovat.

Článek

I v dnešní moderní době se najdou jedinci, kteří se nedají mobilními technologiemi příliš ovládat, a když už si nějaký takový přístroj kupují, tak jen opravdu pro případ nouze. Reálně ale převažují uživatelé, kteří chtějí být díky svému chytrému telefonu v neustálém spojení s okolím.

A v tu chvíli vyvstává otázka: Jak moc jsme svými mobilními telefony ovládáni? Opravdu umíme být třeba jen několik hodin z jeho dosahu? Nejen na tuto otázku se snažili najít odpověď vědci z univerzity v Essexu.

Jednou z hlavních byla otázka, nakolik mohou chytré aparáty ovlivňovat naše vztahy s okolím, přáteli, rodinou.

Umíme být chvíli bez mobilu?

První výsledky ze dvou podobných studií udávají, že je-li při konverzaci mobilní telefon byť jen položený na stole někde poblíž, lidé při komunikaci vůči majiteli telefonu vyzařují mnohem méně pozitivních reakcí, než kdyby tam telefon vůbec nebyl.

"Už jen přítomnost mobilního telefonu může některé jedince "přeorientovat" na jiné myšlenky, lidé v blízkém okolí začnou přemýšlet v souvislosti s tím více globálně a nesoustředí se tolik na danou osobu, se kterou konverzují," vysvětluje pro Daily Mail vedoucí výzkumník Andrew Przybylski.

To dokázal i jednoduchý pokus, kdy odborníci sestavili z dobrovolníků, kteří se dříve neznali, celkem 37 náhodných párů. Jednotlivé páry pak byly usazeny do soukromé kabinky, kde si 10 minut povídaly. U poloviny z nich byl při konverzaci položen na stole mobilní telefon, u druhé poloviny notebook.

Po ukončení rozhovorů měli jednotlivci ze sestavených párů odpovídat na otázky, co si o svém protějšku myslí a jak jej hodnotí. U lidí, kteří měli na stole položený mobil, byly otázky nejen méně specifické, ale také méně pozitivní v hodnocení druhého člena páru.

I když tato zjištění nemusí být pro každého závažného charakteru, odborníci i přesto doporučují, že bychom měli při kontaktu nejen s cizí osobou, ale i s přáteli nechávat mobilní telefon ukrytý v kapse či kabelce. Už to o nás totiž napoví, že nám na daném člověku, se kterým konverzujeme, skutečně záleží a nenecháme se jen tak něčím vyrušovat.

Reklama

Související články

Největší omyly v partnerské komunikaci

Lidé spolu málo mluví, a když už mluví, pak špatně. I tak by se dal stručně shrnout velký partnerský problém současné doby. Správná komunikace se tak stává ve...

Virtuální vztahy lze považovat za nevěru

Nalézt hranici mezi nevinností a hříchem je těžké zvláště pak u virtuálních vztahů. Díky nejmodernější technice se tak stále více lidí ocitá na tenkém ledě....

Výběr článků

Načítám