Hlavní obsah

Největší omyly v partnerské komunikaci

Novinky, das

Lidé spolu málo mluví, a když už mluví, pak špatně. I tak by se dal stručně shrnout velký partnerský problém současné doby. Správná komunikace se tak stává ve vztazích nedostatkovým zbožím, což se bohužel odráží i v počtu rozchodů či rozvodů.

Foto: Profimedia.cz

Hádky a spory partnerský vztah vysávají.

Článek

Podívejte se s námi na nejčastější omyly v partnerské komunikaci, které pro nás sestavila koučka Lenka Černá ze serveru Můj-vztah.cz.

1. Emoce do debaty nepatří

Muž často nedokáže pracovat se ženou kvůli emocím. "Přiznávám, že musí být náročné racionální a logickou částí osobnosti pochopit emoční a intuitivní svět žen, pro kvalitní partnerský vztah je to ale nutností. Emoce a projevy s nimi spojené jsou v partnerství normální, lépe řečeno není možné jim zamezit. Spíše stav, ve kterém žena nesděluje své emoce, není v pořádku."

2. Hádky jsou dobré, vyčistí vzduch

Dobrá omluva pro ty, kteří se každý den chytnou kvůli každému nesmyslu. Pravda je taková, že hádky a spory partnerský vztah vysávají a vůbec mu nepřidávají. "Je jasné, že ke sporům v partnerském vztahu dochází, nesmí však být na denním pořádku. Pokud nejste schopni se spolu dohodnout na základním fungování (kdo vynese koš), jak chcete vychovávat děti? V hádkách? Vypište si, co vás k hádkám opakovaně vede, a dohodněte se."

3. Necháme to raději být

Často partnerské debaty končí "někde uprostřed", mávnutím ruky. Raději to necháme být a ono se to NĚJAK vyřeší - to opravdu není správná cesta. "Každá nedořešená záležitost a nevyřčené emoce vám zahnijí. A zaručeně se zase objeví znovu v silnější formě, a to formou výčitek, nové hádky nebo nového partnera."

4. Vyřešíme to tedy hned teď

Některé páry naopak dělají unáhlená rozhodnutí během ohnivé hádky, což je samozřejmě špatně, jelikož později toho obvykle litují. Daná dohoda je buď špatná, anebo stejně nefunguje. "Snažte se na každém slabém místě, které z hádky vyjde, dohodnout v příjemném okamžiku, až hádka pomine. Třeba až druhý den. V emocích se totiž správně nikdy nedohodnete."

5. Mluvení o problémech je pro ženské

Údajné babrání se v problémech a neustálé řešení komunikace je pro muže zbytečné. Oni prostě jiní nebudou. "Pravda je ale taková, že jiní být nechtějí. Bez snahy druhého pochopit a ochoty se na daných problémech dohodnout hezký vztah mít skutečně nebudete."

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se správně hádat

Každý člověk je jiný, a proto nelze najít žádný patent na dokonalé partnerství bez hádek a svárů. Mnohem snazší je naučit se hádat konstruktivně tak, abyste...

Muži častěji vyjádří lásku jako první

Vyjádřit skutečnou lásku slovy bývá pro mnohé velmi složité. Obvykle uplyne mnoho času, než toho jsou partneři schopni. O to zajímavěji zní zpráva, že slůvka...

Výběr článků

Načítám