Hlavní obsah

Jak dlouho trvá, než se člověk vyrovná s rozchodem

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchody jsou běžnou součástí lidského života. I přesto se ale jedná o velmi bolestné okamžiky, které se mnohdy mohou rovnat i ztrátě milovaného člověka. Následné období smutku se pak může zdát nekonečné. Jak dlouho ale skutečně trvá, než se člověk s rozchodem vyrovná?

Foto: Profimedia.cz

Rozchody mohou být velmi bolestivé.

Článek

Ve známém seriálu Sex ve městě pronesla jedna z hlavních postav Charlotte Yorková ikonickou hlášku, podle které trvá vyrovnat se s rozchodem přibližně polovinu doby, kterou jste s partnerem strávili.

Výzkumy jsou ale optimističtější. Naznačují totiž, že lidem trvá vyrovnat se s rozchodem obvykle od 3 do 6 měsíců. Realita je ale taková, že neexistuje univerzální časový úsek, během kterého by se lidé zvládli vyrovnat se svým rozchodem.

Překonat vztah může trvat týdny i roky

Výsledky studie z roku 2007 ukázaly, že většina účastníků se cítila lépe už tři měsíce od rozchodu. Obdobná studie z roku 2017 pak ukázala, že zlepšení přišlo až po půl roce. U rozvodů se pak tento časový údaj prodloužil na jeden a půl roku.

Když si exmanžel najde rychle náhradu, jak se s tím popasovat

Vztahy a sex

„Vyrovnání se s rozchodem může trvat tři týdny, ale také půl roku, nebo dokonce celý život. Závisí na tom, jak moc byl vztah intenzivní, kolik úsilí jste do něj investovali a kdo komu zlomil srdce,“ říká rodinná terapeutka Jane Greerová pro Women's Health.

„Na druhou stranu, pokud váš vztah měl již od začátku rezervy a nebyli jste si vzájemně příliš blízcí, můžete rozchod překonat i za týden,“ dodává.

Čím více jste milovali, tím déle trpíte

Pravdou je, že nezáleží ani tak na tom, jako dlouho jste s partnerem byli, ale spíš, jak moc jste ho milovali a co víc, do jaké míry jste k němu byli připoutáni. V dlouhodobých vztazích se totiž partner stává součástí vaší identity. Po rozchodu proto můžete mít pocit, že jste ztratili kus sebe.

Fáze rozchodu, kterými člověk prochází a musí se s nimi vypořádat

Vztahy a sex

To je něco, přes co se nepřenesete přes noc. Na druhou stranu, pokud jste zvyklí se přizpůsobovat novým situacím a změnám, možná se se svojí novou situací smíříte rychleji.

V každém případě je v této fázi důležité zaměřit se na svoji osobu a posunout se v životě dál. Zkuste změnit své prostředí, vyzkoušejte nový koníček a hlavně, nezanedbávejte se, ale naopak se věnujete své fyzické a psychické stránce naplno. Bude to stát čas, ale jen tak se vaše srdce znovu uzdraví a bude moci znovu milovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám