Hlavní obsah

Ideální věkový rozdíl ve vztahu podle vědců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že láska je slepá. Nebo když se opravdu zamilujete, věk neřešíte, protože je to jen číslo. Možná na tom něco bude, i tak ale zůstává pravdou, že čím větší věkový rozdíl mezi partnery, tím více podezřívavých pohledů vztah vyvolává. Opravdu na věkovém rozdílu nezáleží? Co když může být ukazatelem, jestli vám vztah vydrží?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Zářnými příklady, že velký věkový rozdíl mezi partnery stále vyvolává velké debaty i zájem veřejnosti, je například herec Leonardo DiCaprio (48), jehož přítelkyně nedosahují věku 25 let, nebo herec Robert De Niro, jehož přítelkyni je 45, a on se ve svých 79 letech stal posedmé otcem, uvádí server Independent.

Velká debata se rozvířila i v roce 2017, kde se stal francouzským prezidentem Emmanuel Macron (45), jehož manželka Brigitte Macronová je o 25 let starší (70). Sám prezident už tehdy naznačil, že lidé jejich věkový rozdíl příliš řeší a že jde doslova o mezinárodní posedlost.

„Kdybych byl o 20 let starší než moje žena, nikoho by ani na vteřinu nenapadlo, že spolu nemůžeme legitimně být. Ale protože je o více než 20 let starší ona, není podle mnoha lidí náš vztah udržitelný, možný,“ uvedl tehdy pro list The Parisien.

Věkový rozdíl ve vztahu starší žena a mladší muž

Vztahy a sex

I když vždy existují výjimky potvrzující pravidlo, zjištění vědců ukázala, že určité věkové rozdíly mají větší riziko rozchodu než jiné (bráno obecně bez určení, zda je starší muž, nebo žena).

Odborníci například zjistili, že páry s pětiletým věkovým rozdílem mají o 18 procent vyšší riziko rozpadu vztahu než páry věkové stejné. Zajímavé pak je, že výše rizika u desetiletého věkového rozdílu vzrostla už na 39 procent a na poměrně velmi překvapujících 95 procent u lidí, jejichž věkový rozdíl je 20 a více let.

Anketa

Jaký je podle vás ideální věkový rozdíl mezi partnery?
Nejlepší je, když jsou stejně staří.
4,4 %
1-2 roky
7,6 %
Do 5 let
47,8 %
6-10 let
11,9 %
11 a více
2,8 %
Je to jedno, podle mě na věku opravdu nezáleží.
25,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 45452 čtenářů.

Existuje podle vědců vůbec nějaký „ideální“ věkový rozdíl? Jak sami dodávají, maximálně rok, kdy je riziko rozpadu vztahu jen tříprocentní.

Spasitelský komplex ve vztahu aneb Když se snažíte pana nedokonalého proměnit v prince

Vztahy a sex

Vztahové problémy, které málokdy vyřešíte

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám