Hlavní obsah

Francie zažila první svatbu gayů

Právo, Ivetra Kramešová (Bordeaux)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BORDEAUX

Starosta francouzského města Begles nedaleko Bordeaux Noel Mamere (55) v sobotu oddal první francouzský homosexuální pár. Učinil tak navzdory výslovnému varování francouzského premiéra Jeana-Pierra Rafarina, že mu za to hrozí právní postih.

Článek

"Udělal jsem to, protože chci bojovat proti všem formám diskriminace. Mám chuť zaútočit na předsudky," uvedl Mamere k obřadu, během něhož si pečovatel Stéphane Chapin (34) a skladník Bertrand Charpentier (31) řekli své "ano".

Debaty na politickém poli

Mamere se pro jedny stal národním hrdinou, většina Francouzů však jeho krok odsuzuje, anebo mu nefandí. Svatba odstartovala debatu napříč médii i politickými stranami a stala se i jedním z témat volební kampaně do Evropského parlamentu (EP). Na Mamera totiž vsadila strana Zelených, která ho umístila na svou kandidátku do EP. Mamere není pro Francouze žádným politickým nováčkem. Znají ho již od posledních prezidentských voleb v roce 2002, kdy se za Zelené ucházel o křeslo v Elysejském paláci.

V sobotu se do Begles sjely tisíce sympatizantů i odpůrců svatby. Ačkoli se proti přípravám sňatku ihned ohradil i prezident Jacques Chirac a jiné politické špičky země i justice, Mamere slíbil, že svazek uzavře "ať se děje, co se děje". "Svůj plán dotáhnu až do konce. Svatba se uskuteční," řekl odhodlaně Mamere.

Starosta je prý připraven čelit i všem žalobám, které se na něj brzy sesypou, hrozbě odvolání z úřadu i pokutě půldruhého tisíce eur za překročení pravomoci. Sňatek byl totiž zákonem zakázán.

Přidávají se i další

Sobotní svatbou však nic nekončí. Minulý týden oznámili další tři starostové, že budou následovat Mamerův příklad. V Marseille je první homosexuální sňatek plánován již na 24. červen. A právě nekontrolovatelné vlny se někteří politici i část veřejnosti bojí. "I když se sňatek uskuteční, nebude podle francouzského zákona platný," ujistil ministr spravedlnosti Dominique Perben s tím, že jde jen o "mediální provokaci a politickou hru".

Hlasujte v anketě pod článkem:
Souhlasíte se svatbami homosexuálních párů?

Mamerův čin pobouřil i jeho rodiče, kteří svého syna vychovávali v katolickém duchu. Charpentier a Chapin se na poslední dny své svobody ukryli před médii i veřejností do Marseille. Do Begles se vrátili ve středu. Přiznali, že zájem veřejnosti a médií na ně trochu doléhal, nicméně nic je neodradí.

"Chceme, aby se věci pohnuly. Uspěli jsme v tom, že jsme otevřeli společenskou debatu," shodli se. V případě anulace jsou odhodláni podat žalobu u Evropského soudu pro lidská práva. Francouzské zákony umožňují registrované partnerství homosexuálů, ale neposkytují jim plná dědická práva a daňové úlevy.

Anketa

Souhlasíte se svatbami homosexuálních párů?
Ano
66,2 %
Ne
22,8 %
Nevím
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 868 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Seznam gayů a lesbiček je na prodej

Městský úřad v San Francisku, který letos umožňoval homosexuální sňatky, v současnosti poskytuje k prodeji seznam párů stejného pohlaví, které předstoupili...

Gayové v Mexiku sestavili fotbalovou ligu

Zatímco světové Gaygames (Gay hry), obdoba olympiády, fungují již delší dobu, fotbalový tým sestavený výlučně z homosexuálních mužů nikdo dosud neznal....

První stát v USA povolil homosexuální sňatky

Massachusetts se v pondělí stal prvním americkým státem, kde mohou být legálně oddávány homosexuální páry. Nejvyšší soud totiž v pátek zamítl žalobu, kterou...

Výběr článků

Načítám