Hlavní obsah

Feromony a líbání. Základní pilíře přitažlivosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbání a feromony jdou z pohledu lásky, zamilovanosti i trvalých vztahů po staletí ruku v ruce. Je to možná i tím, že podle některých tezí bylo líbání původně jen rozšířením čichu. Tak jako tomu je například u zvířat, která se navzájem očichávají, aby našla ideálního partnera pro páření. Lidem ten druhý musí nejen vonět, ale z pohledu líbání i chutnat. Ne vždy tomu tak ale je.

Foto: Profimedia.cz

Líbání a feromony k lásce patří.

Článek

Feromony, které vydáváme, jsou přesně to, čím k sobě druhé lidi buď přitahujeme, nebo naopak odpuzujeme. Pokud druhého zaujmou, mohou vést k zamilovanosti i dlouhodobému vztahu.

Vůně druhého je přesně ten důvod, proč se k němu chceme přiblížit a je to i prvotní akt, který nám dává okamžitou informaci, zda ano či ne.

Líbání je hned druhý krok, jelikož právě během něj dochází k jedné z nejintimnějších činností, a to k výměně feromonových chemických signálů. „Zároveň člověk podle toho, zda mu líbání s druhým vyhovuje, pozná, zda se k němu hodí i po další sexuální stránce. I proto feromony i líbání sehrávají na počátku vztahu tak důležitou roli, jelikož určují, zda je pro vás ten druhý skutečně zajímavý,“ vysvětluje klinická psycholožka Ava Cadellová.

Co dělat, když se váš partner nerad líbá

Vztahy a sex

To je i důvod, proč je důležité, aby líbání zůstalo součástí dlouhodobého vztahu. Jakmile ztratíte touhu čichat a líbat svého partnera, bývá to známkou ochlazení vztahu.

Chemie je jediná složka lásky, kterou nemůžete předstírat

Mužské sliny obsahují hormon testosteron, který zvyšuje sexuální touhu u mužů i žen. Takže líbání je skvělý způsob, jak začít svou předehru.

„Z pohledu přitažlivosti pak sehrává důležitou roli čich. Podle vědců vůně těla, která je dána geneticky v kombinaci s nuancemi imunitního systému, dokáže druhého podvědomě doslova rozpálit,“ dodává Cadellová.

I z tohoto důvodu si při online seznamování lidé mohou sebevíc rozumět, ale když se potkají, vzájemně si nic neříkají. O tom, zda je pro vás druhý zajímavý, tak nerozhodují slova, ale především chemie, kterou jednoduše nelze předstírat.

Chcete-li tedy, aby váš vztah co nejdéle vydržel, udělejte si z líbání každodenní rituál, je to totiž společně s feromony nejúčinnější způsob, jak udržet chemii ve vztahu a s tím i spjatá pozitiva.

Důkazy lásky na kůži aneb Když po vášnivém polibku zůstane cucflek

Vztahy a sex

Jak podle typu polibku poznat, co k vám muž cítí

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:
Feromony

Výběr článků

Načítám