Hlavní obsah

Co dělat, když se váš partner nerad líbá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to nejjednodušší způsob, jak někomu projevit lásku i náklonnost. A zároveň je to akt, u kterého automaticky předpokládáme, že ho dělají všechny páry. Ve skutečnosti se ale najdou partneři, kteří si na přemíru polibků nepotrpí. Co v takovou chvíli můžete jako partnerka dělat?

Foto: Profimedia.cz

Pro některé lidi líbání ve vztahu není důležité.

Článek

Líbání je nedílnou součástí vztahu, a tak nad tímto intimním aktem málokdo přemýšlí. Přesto se najdou lidé, kteří líbání neholdují. To potvrzuje i studie z roku 2015, podle které se 45 % severoamerických kultur nerado líbá. Lidem, kteří s polibky šetří, navíc nahrává i pandemie koronaviru, kvůli které jsou mnohem obezřetnější na intimní kontakt.

„Některým lidem může líbání připadat hrubé nebo divné. Pro jiné zase není ve vztahu důležité, a tak ho s radostí opomíjejí,“ vysvětluje sexuální koučka Gigi Engleová.

Pokud máte pocit, že ani váš partner nepatří k velkým fanouškům líbání, pak rozhodně nepropadejte trudomyslnosti. Existují totiž další způsoby, jak prohloubit vzájemnou intimitu a partnerské pouto.

1. Pohlaďte jeho tvář

„Někteří muži nevyhledávají líbání, avšak doteky na tváři jim nevadí,“ říká sexuoložka Carol Queenová.

Nic nebrání tomu, abyste partnera jemně hladila po tváří, případně ho políbila za uchem nebo na krku. „Vaše chování by mělo mít erotický a intimní nádech,“ upozorňuje Queenová. Samozřejmě je důležité, abyste nedělala něco, co se partnerovi nelíbí. Pokud ale dostanete indicie, že takové intimní chování vnímá pozitivně, pak směle do toho!

Jak líbání ovlivňuje sexuální a vztahovou spokojenost

Vztahy a sex

2. Není líbání jako líbání

Pokud váš partner řekl, že nemá rád líbání, měla byste v první řadě prozkoumat, jak to myslel. Hádáme, že pouze odmítá líbání úst, avšak polibky na jiných částech těla mu nevadí. „Kromě oblasti krku se můžete zaměřit také na dlaně nebo hruď,“ radí sexuoložka pro Bustle.

Jakmile mezi vámi ucítíte silný erotický náboj, můžete se přemístit ke spodním partiím těla. V tomto ohledu záleží jenom na vás, zda budete partnerovi líbat spodní část bříška, nebo přejdete k orálnímu sexu.

3. Čas na mazlení

Jednou z největších výhod líbání je fakt, že posiluje pouto mezi vámi a partnerem. Při líbání se totiž do těla uvolňuje oxytocin, tedy hormon lásky, díky kterému cítíte pomyslné propojení s partnerem.

Dobrou zprávou ale je, že líbání není jediný akt, při kterém se uvolňuje oxytocin. Podobné účinky má také mazlení či jemné doteky. Nebojte se tedy partnera příjemně mazlit, mačkat láskou nebo jenom ležet v jeho těsné blízkosti.

Jak důležité je pro ženu mazlení

Vztahy a sex

4. Důležitý oční kontakt

Jak často se partnerovi díváte do očí? Pravděpodobně odpovíte, že tisíckrát za den. Pravdou ale zůstává, že hluboký oční kontakt navazují páry jenom sporadicky. Přitom vědomý oční kontakt dokáže vyčarovat silný emocionální zážitek.

„Když se partnerovi hluboce podíváte do očí, můžete mu toho tolik sdělit,“ říká psycholožka Carly Claneyová a dodává, že některé páry zařazují několikaminutový oční kontakt do své večerní rutiny.

5. Držte se za ruce

Držení za ruce je další ze způsobů, jak můžete svému partnerovi projevit náklonnost. Navíc jde o jednoduchý čin, který lze provést kdekoliv a kdykoliv.

„Líbání není samo o sobě pro vztah důležité. Za důležité považuji to, když partneři najdou další způsoby, jak si vzájemně projevit náklonnost. U každého páru je to jiné, a tak můžete například zjistit, že ve vašem případě nejlépe funguje držení za ruce,“ míní párový terapeut Jacob Brown.

Jak podle typu polibku poznat, co k vám muž cítí

Vztahy a sex

6. Budujte emocionální intimitu

Nepotrpí si váš partner na polibky ani dlouhé mazlení? Pak nezbývá nic jiného než zapracovat na emocionální intimitě, která taktéž posiluje vztahové pouto.

„Emocionální intimita je pocit blízkosti, který se vyvinul mezi partnery. Můžete ji vybudovat tím, že k sobě budete otevření, upřímní a zranitelní,“ vysvětluje psycholog Wyatt Fisher.

Pravdou zůstává, že budování emocionální intimity je běh na dlouhou trať, který vyžaduje plné nasazení obou partnerů.

7. Drobné radosti

Náklonnost můžete partnerovi vyjádřit také drobnými radostmi. Pokud například přijde z práce pozdě domů, můžete mu nabídnout masáž nohou. Jakmile si všimnete, že má špatnou náladu, pak ho zase mlčky obejměte.

„Fyzické doteky jsou pro vztah velmi důležité, a tak na ně nerezignujte ani v případě, že váš partner odmítá líbání,“ říká expertka na vztahy Susan Trombettiová.

Obecně ale platí, že vztah je o rovnocennosti. Rozhodně se nevyplácí, když vzájemné pouto budete budovat výhradně vy. Snaha partnera je v tomto ohledu stěžejní!

Reklama

Související témata:

Související články

Styl líbání odhalí osobnost i kvalitu vztahu

Americká televize CNN si nechala vypracovat esej na téma líbání a typologie osobnosti. Proč? Svým divákům chtěla ukázat, co jejich styl líbání vypovídá o nich...

Proč lidé při líbání zavírají oči

Polibky letmé, vlažné, vášnivé, ty všechny ke vztahu dvou lidí patří. A u všech, až na pár výjimek, lidé přivírají nebo zcela zavírají oči. Vědci si dali za...

Výběr článků

Načítám