Hlavní obsah

Důkazy lásky na kůži aneb Když po vášnivém polibku zůstane cucflek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo se za ně stydí a schovává je, někdo jiný je na ně pyšný a dává je na odiv jako projev lásky od partnera. O čem je řeč? O tom, co mnozí z nás moc dobře znají z dob prvních lásek – malé či větší krevní podlitiny od intenzivního polibku, které dobře známe pod označením cucflek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Milostné kousance, modřiny, znamení lásky, lékařsky ekchymóza – to vše znamená totéž – cucflek. Pokud jste ho někdy také měli, možná si vybavíte, jak jste se ho snažili spíše zakrývat, obzvlášť pokud byl váš partner či partnerka náruživější a dělali vám je častěji.

Jak to ale s cucfleky vůbec je – proč vznikají a jsou nějak nebezpečné? Obecně platí, že takové důkazy lásky jsou ve valné většině neškodné. I tak je ale dobré vědět o nich něco více.

Jak vzniká cucflek?

Když se nad tím zamyslíte, víte přesně, jak vzniká? Poměrně snadno. Stačí, když se vám protějšek ústy intenzivně přisaje ke kůži, čím mohou popraskat malé krevní cévy pod povrchem pokožky.

Krev z těchto malých cév prosákne do okolních oblastí a způsobí typický červený flek na vašem krku.

Líbání podle etikety: Rozhoduje žena. A nemlaskat

Styl

Jak moc je nebezpečný?

Existují lidé, kteří tvrdí, že cucfleky jsou nebezpečné z mnoha důvodů. Jedním z nich je možný vznik malých krevních sraženin, které mohou vyústit až v mrtvici.

Podle jiných tvrzení způsobují nevzhledné a trvalé skvrny či jizvy na kůži, případně se přes ně může přenášet opar. A dokonce se objevila i zpráva, že cucfleky mohou způsobovat rakovinu. Opravdu jsou tak nebezpečné?

Co se týče krevních sraženin, ty mohou opravdu za výjimečných situací vzniknout, případně i velmi výjimečně způsobit mrtvici. Právě sraženinu a malou ranku na krku způsobenou cucflekem označili jako případ potíží lékaři v roce 2010 u tehdy 44leté ženy z Nového Zélandu, které dočasně ochrnula levá ruka a u níž diagnostikovali slabší mrtvici.

V roce 2016 pak proběhla médii další zpráva, že v Mexico City zemřel 17letý chlapec na infarkt. Jako jeho příčinu označili krevní sraženinu po „intenzivním milostném kousnutí“, která doputovala až do mozku.

Anketa

Měli jste někdy cucflek?
Ano, a mnohokrát, ale dříve.
78,7 %
Ano, stále je občas mívám.
4,5 %
Ne, nic takového bych si nenechal/a udělat.
16,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 980 čtenářů.

I přesto uznávaný americký plastický chirurg Douglas Steinbrech tvrdí, že je třeba to brát s rezervou. „Ano, krevním sraženinám je nejlepší se vyhýbat, protože každá může být potenciálně nebezpečná. Nicméně šance, že zemřete na krevní sraženinu způsobenou cucflekem, je velmi, velmi nízká.“

Co se týče rakoviny, je odpověď odborníků jasná – cucflek ji nezpůsobuje.

U oparu je naopak poměrně velká „šance“, že ho dostanete, pokud ho váš partner bude při „tvorbě cucfleku“ také mít. Při popraskání většího množství cévek totiž může snadněji dojít ke kontaktu s virem, který opar způsobuje.

A co jizvy? Nejčastějším problémem u cucfleků je především nepříjemné a poměrně dost viditelné zabarvení. Jizvy jsou spíše výjimečné – objevit se mohou hlavně v případě, že by došlo i k hlubšímu kousnutí, případně by partner „tvořil“ opakovaně cucflek na stejném místě, aniž by došlo k důkladnému zhojení.

Jak líbání ovlivňuje sexuální a vztahovou spokojenost

Vztahy a sex

Neochuzujte se o polibky, posilují vztah i vaše zdraví

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám