Hlavní obsah

Deník zasloužilého otce - smrt

Novinky, Robert Fajman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý tam musíme, o tom žádná, ale jak a jestli vůbec vysvětlovat věčná loviště zvídavé dvou a půlleté holčičce, když se ptá?!

Článek

Já sám ve svistu dospívání prubnul všelijaké názory na život a smrt, podle toho, jak člověk věkem blbnul či moudřel (ne, že by na tom sešlo), až jsem se dopracoval a dopřemýšlel (ehm) k velmi neromantickému a suchopárnému ateismu. Něco mezi nebem a zemí, vyšší moc a tak dále nejsou nic pro mě. Jeden se narodí, žije (více či méně) a zemře. Dřív nebo později. Nic víc, nic míň, je tedy jaksi vhodné se vynasnažit, aby z toho něco měl. Víra je krásná věc, všem věřícím ji až závidím a pokud se po smrti někde proberu, osobně si dám facku.

Psychologové a ostatní moudří vám řeknou, že dítě do tří let rozhodně nemůže pochopit instituci smrti, umírání, hrobů a tak dále. Asi to i bude pravda. Každopádně naše Bětka se nikdy neopomene zastavit u malé pamětní desky u přechodu před místní školou, kde malý chlapec tragicky zahynul pod koly náklaďáku, což dostalo naše městečko i do státních novin. Málokdo nad tím asi jásal.

Nemám rád, když se dětem namlouvají nesmysly nebo se věc přejde odvedením pozornosti. S pečlivou artikulací jsem naší rozpustilé vědmě vysvětlit, jak a proč se vše přihodilo a jak a proč to skončilo. Že je to záležitost nikterak veselá a proto musí jednak dávat sakramentský pozor na auta a jednak si vybrat jiný objekt k vášnivým meditacím, jelikož se to jaksi nehodí, že. Chudáci rodiče. Malá holčička dřepí před zvířátky, pietně vystavenými pod destičkou z mramoru nesoucí nešťastníkovo jméno a chce si je půjčit na hraní. Uff.

Naštěstí jsem se u ostatních rodičů přesvědčil, že náš potomek není nijak posedlý záhrobním životem, anóbrž jde jen o prosté dychtění po novostech a informacích. Dělají to prý všechny. Zamrazilo mě, když nám malá v posteli před usnutím slovo po slovu převyprávěla celý nešťastný příběh, který jí očividně fascinoval svou tragikou a přednášku uzavřela konstatováním, že to bude krása, až taky umře! Sakra! Tak tudy asi ne... (Stejně se to opakovalo i několik následujících večerů.) Holt se smrtí to není žádná švanda. Ne, nebude to vůbec krása ani fajn, naopak, času je na umírání víc než dost a dobrou noc!

Neměl jsem se do popisu nehody a okolností pouštět a raději to zjemnit nějakým "tady spinká chlapeček, co je v nebíčku"?

Reklama

Související témata:

Související články

Deník zasloužilého otce - Prádelní díra

Někde v oblasti prahu mezi obývákem a předsíní jsme objevili jen tak halabala port do paralelního vesmíru! Šířka, výška, délka, čas? Pche! Věřte, že tenhle...

Deník zasloužilého otce - Sexy maminky

Přiznávám - nejsem z těch mužů, kteří obhlížejí ženy jako mlsní kocouři, nicméně i já si na pískovišti nemůžu nevšimnout, že některé maminky jsou takové a jiné...

Deník zasloužilého otce - Stěhování

Jsou horší věci než pozorovat pozadí maminek na písku - stěhování se se dvěma dětmi a dvěma zvířaty mezi ně tutově patří!

Deník zasloužilého otce - NeVyvolený

Je to odporné, že i já si neodpustím svůj šproch, když jsou o tom všade haldy písmenek, ale je to silnější než můj i tak nejistý kredit vysloužilého otce.

Výběr článků

Načítám