Hlavní obsah

Co ženám ničí kariéru? Děti to nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen po předávání Českých lvů ve společnosti rezonuje téma, jak moc těžké je pro některé ženy skloubit mateřství s kariérou. Plánování dětí kvůli ní často odkládají na neurčito, což pak snižuje jejich šance na početí. Děti však nejsou hlavní překážkou, která ženám brání v kariéře, mnohem větší roli hrají jejich manželé či partneři.

Foto: Profimedia.cz

Ne vždy je snadné skloubit mateřství s kariérou (ilustrační foto).

Článek

Mnohé ženy dnes touží po rovnosti s muži nejen v zaměstnání, ale také ve vztazích. Považují za samozřejmost, že se s nimi budou dělit o péči o domácnost, ale také rodičovské povinnosti, kariéru a všechny účty. A dobře si uvědomují, že pokud naleznou správný vztah, toto všechno skutečně mohou mít.

O to těžší však pro ně výběr správného partnera je. Plánování potomků tak často odkládají nejen kvůli kariéře, ale také kvůli neschopnosti najít ideálního muže.

A i když ho naleznou, ani to není zárukou, že jim v budoucnu v kariérním úspěchu nezačne bránit. Podle americké studie je totiž realita taková, že kariéru žen neničí děti, ale jejich manželé či partneři. Je totiž rozdíl, co si mnozí muži představují před rodičovstvím a jaká je realita po něm.

Muž na mateřské: Je to trénink trpělivosti a důslednosti

Styl

Právě tento výzkum poukázal na skutečnost, že ženy se nevzdávají své kariéry proto, že by po narození dítěte začaly pociťovat větší spokojenost v nové roli matky a pečovatelky, ale proto, že ji vnímají jako potřebu. Po narození dítěte se obvykle změní všechny předchozí plány o tom, kdo bude co dělat a proč. Muži začnou jinak vnímat ženy a důležitost jejich kariéry. Najednou se z nich stávají především matky jejich společných dětí a oni sami se dobrovolně přesouvají do role živitelů rodiny, jak je to hluboce zakořeněno v celé západní kultuře.

Samozřejmě je to dáno i tím, že se muži bojí, že by svému dítěti nikdy nedali takovou péči jako ženy, či že by dokonce některé věci sami nezvládli. Pravděpodobně zvládli, ale pokud by tak činili z donucení, stejně by to nefungovalo.

Anketa

Bylo pro vás těžké rozhodnout se mezi mateřstvím a kariérou?
Ano, svou práci jsem měla ráda a věděla jsem, že návrat po mateřské nebude snadný.
12,9 %
Ano, nikdy jsem nebyla příliš mateřský typ.
10 %
Ano, své kariéře jsem hodně obětovala a bála jsem se, že o ni přijdu.
3,9 %
Ne, věděla jsem, že mi zaměstnavatel vyjde vstříc a já vše zvládnu.
6,3 %
Ne, děti a rodina pro mě byly vždy na prvním místě.
28,3 %
Ne, jsem přesvědčená, že vše má svůj čas a kariéru lze budovat i s dětmi.
38,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4139 čtenářů.

Stejně tak je těžké soudit muže, kteří se chtějí o své děti a ženu maximálně postarat, vnímají to jako své poslání, a když se jim to daří, jsou na sebe náležitě hrdí.

I ženy jsou různé

Na vše je zapotřebí pohlížet z mnoha úhlů. Zatímco se některé ženy trápí, že musí kvůli dětem přerušit kariéru a vzdát se svobody vzhledem k nízkým příjmům, jiné to berou jako samozřejmost. Stále je tu velká část těch, pro které je mateřství v životě to nejdůležitější a čas strávený s dětmi je pro ně maximálně naplňující. Přerušení kariéry kvůli dětem nepovažují za příkoří, i když musí být po finanční stránce závislé na svých partnerech.

Vztahová koučka Jan Hillová tak doporučuje všem ženám, které váhají mezi kariérou a dítětem či prostě mají problém najít stejně smýšlejícího muže, aby vzaly v potaz fakt, že s narozením prvního dítěte se věci můžou zcela změnit. Je tedy vždy lepší udělat si plán, jak vše zvládnout i bez dokonalého muže, který se o všechny povinnosti s nimi rozdělí a zároveň dokáže slevit ze svých vlastních kariérních ambicí. Někdy totiž i muž, který má sklon k tradicím a jeho vnímání rolí mužů a žen je poněkud staromódní, může být nakonec lepším a tolerantnějším partnerem než ten, který se před světem ohání moderním přístupem ke všemu a ke všem.

Selhala jsem jako matka. Anebo ne? Jak měřit mateřský neúspěch

Po mateřských stopách

Když žena touží být matkou, ale nemůže

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám