Hlavní obsah

Co všechno se změní v partnerském vztahu po padesátce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslela jste si, že po padesátce bude váš vztah plný harmonie a pochopení? Opak se stává pravdou. Kombinace menopauzy, rodinných povinností, rozjeté kariéry i péče o stárnoucí rodiče se podepisuje nejen na vaší psychice, ale také na spokojenosti ve vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Po padesátce vztah může utrpět velké šrámy.

Článek

Děti vylétly z hnízda, pracovních povinností přibývá a partnerská vášeň pomalu vyprchává. I tak může vypadat život padesátnice. Pojďme se podívat na nejčastější problémy a scénáře, se kterými ženy okolo padesáti let bojují. A to nejen v partnerských vztazích.

Trávíte méně kvalitního času s partnerem

Bohužel, okolo padesátého roku si můžete všimnout, že s partnerem trávíte méně kvalitního času, v horším případě se během všedních dnů naprosto míjíte. „Jediná chvíle, kdy spolu manželé tráví více času, je při sledování televize. A to je opravdu málo,“ říká socioložka Christine Carterová.

Nezbývá nic jiného než si s partnerem naordinovat „rande“. Vypněte své mobilní telefony a tablety, uvařte si dobrou večeři a otevřete lahev vína. Uvidíte, že společně strávený čas vašemu vztahu výrazně prospěje.

Typy přátelských vztahů, které v našich životech potřebujeme

Vztahy a sex

Bojujete s nespokojeností ve vztahu

Není nic výjimečného, když okolo padesátky začnete přemýšlet nad tím, že život není takový, jaký jste si ho vysnila. A to nejen v rovině pracovní, ale také partnerské.

„Očekávání bývají semenem veškerého zklamání a frustrace v našich vztazích. Rozhodně neplatí, že je něco špatného na tom, když máte vysoká očekávání. Problém ale přichází, když jsou vaše očekávání nereálná,“ upozorňuje socioložka Christine Carterová pro Prevention.

Můžete přemýšlet o rozchodu

V anglicky mluvících zemích se hovoří o vzestupu „gray divorce“, tedy šedých rozvodů. K šedému rozvodu se nejčastěji uchylují lidé okolo padesátky, kteří se rozhodli, že druhou polovinu života chtějí žít po boku jiného člověka.

„Od žen naší generace se očekává, že se dožijí devadesátky. Některé si proto uvědomují, že stále mají čas na to, aby si našly partnera, se kterým budou šťastné,“ říká terapeutka Diann Wingertová.

Pokud v posledních měsících nebo letech nad rozvodem přemýšlíte, nebojte se myšlenky vyslovit nahlas. Možná vás překvapí, že partner sdílí podobné pocity, možná zjistíte, že je ochoten navštěvovat párového terapeuta. V každém případě platí, že byste si myšlenky o rozchodu neměla nechávat pro sebe.

Jste s partnerem na nejlepší cestě k rozchodu? Tyto skutečnosti napoví

Vztahy a sex

Randění je mnohem těžší

Ať už jste dlouhodobě single, nebo čerstvě po rozchodu, jistě nám dáte za pravdu, že randění v padesáti je jiné než randění ve dvaceti. Časy se změnily, a tak mnoho lidí dává přednost spíše online seznamování.

I když vám online seznamka nic neříká, zkuste jí dát alespoň jednu šanci. Jedinou podmínkou je, abyste při online seznamování byla naprosto upřímná ohledně svého věku, povahy, počtu dětí nebo vzhledu. Buďte sama sebou a nebojte se ukázat pravou tvář. Muži vašeho věku už nestojí o žádné hry a masky.

Bojujete sama se sebou

Život připomíná sinusoidu, a tak je možné, že se okolo padesátky cítíte na samém dně. „Zatímco ve dvaceti jste byla na vrcholu štěstí, okolo padesátky můžete pocítit výrazný pokles spokojenosti,“ říká Christine Carterová.

Rozhodně ale nepropadejte panice. Ode dna se můžete snadno odrazit a druhou polovinu života strávit na obláčku. „Doporučuji, abyste se zaměřila na všechny pozitivní věci, které se ve vašem životě staly,“ míní Carterová.

Pomocníkem vám může být tzv. deník vděčnosti, do kterého si denně zapíšete pět pozitivních věcí. Máte kariéru, kterou milujete? Dělá vám radost váš čtyřnohý přítel? Připravil vám partner perfektní večeři? To všechno jsou body, za které můžete být vděčná.

„Jde o to, abyste přesunula svou pozornost od věcí, které nedopadly tak, jak jste plánovala, a zaměřila se na to, co je ve vašem životě pozitivní,“ uzavírá Carterová.

Šest faktorů, které ovlivní ženské stárnutí v kritické dekádě mezi 55. a 65. rokem

Zdraví

Co je dobré vědět, než začnete po padesátce uvažovat o rozvodu

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám