Hlavní obsah

Co vás může upozornit na skutečnost, že je žena týraná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

To, že žena doma zažívá peklo v podobě týrání, nemusí být dlouhý čas vůbec znát. Týrané ženy mají tendence své trápení skrývat, a pokud jde o fyzické násilí, tak i dokonale maskovat. A to všechno ze strachu nebo studu. Aby si tak jejich okolí něčeho včas všimlo, musí mít oči nejen otevřené, ale především znát věci, které je na tento problém mohou upozornit.

Foto: Profimedia.cz

Týrané ženy mají tendence své trápení skrývat.

Článek

1. Snaží se maximálně zakrývat svou kůži

Pokud jsou ženy fyzicky týrané, stávají se často přebornicemi v maskování modřin, nejrůznějších oděrek, řezných ran apod. Pokud tedy žena začne náhle nosit hutný krycí make-up, což do té doby nedělala, nebo dlouhé rukávy či rolák při vysokých teplotách apod., je možné, že v jejím životě není vše tak pozitivní, jak se tváří.

Může mít ale i neadekvátní reakci v okamžiku, kdy se budete chtít dotknout její paže, ramene či jiné části těla.

2. Předvídají hněv svého násilníka

Týrané ženy žijí v neustálém stavu bdělosti, aby se osoba, která je týrá, nerozhněvala. Často se ale nedokážou uvolnit, ani když jsou z jejich dohledu. Proto se často vyhýbají důvěrným rozhovorům s kolegy, přáteli a brání se i stýkání s nimi ve volném čase.

Mohou i přiznat, že s nimi nemohou chodit ven, protože si to jejich přítel nepřeje, anebo tvrdit, že je jejich partner hodně pracovně vytížený, takže když už má nějaký volný čas, chce ho trávit s ní apod.

Na týranou ženu ale může upozornit i nedostatek asertivity, když zanedbává vlastní potřeby a naopak má neustálou potřebu podřizovat se přání partnera. Někdy to může být i tak, že cokoliv jí nabídnete, řekne, že se zeptá partnera a uvidí.

Příběh Hany: Dvacet let žila s tyranem. Po dceři našla odvahu veřejně vystoupit i ona sama

Pod svícnem

3. Nemluví o svém životě

Násilník často svou oběť izoluje od jejích přátel i rodiny. Když už se ale taková žena dostane do společnosti, pak obvykle o svém vlastním životě nikdy nemluví. A když už se jí na život přímo někdo zeptá, pak reaguje buď velmi povrchně, anebo se snaží rychle změnit téma.

Většinou si tyto ženy i dávají pozor na každé slovo, které řeknou, pro případ, že by se to nějakým způsobem doneslo k jejich partnerovi a ten se na ně rozzlobil. I proto žijí v neustálém stresu a úzkosti.

4. Jsou vždy v defenzivě

Stejně jako fyzicky týrané ženy často skrývají části svého těla, tak je může vyděsit i každý byť dobře myšlený dotyk jejich těla. Děje se tak nejen kvůli tomu, že je zmíněný dotyk může bolet, ale protože je to jejich podvědomá přirozená obrana před dalším útokem násilníka.

Někdy tak žena může reagovat na vaši zdviženou ruku tím, že si zakryje obličej, jako byste se ji chystali udeřit apod.

5. Myslí si, že si za to mohou samy

Týrané ženy se často považují za viníky celé své situace. Často si tak myslí, že si zaslouží to, jak se k nim partner chová. To se samozřejmě promítá i do dalších oblastí jejich života. Obecně tak mají tendenci přebírat vinu a odpovědnost i za věci, které jim nepřísluší.

Mají tedy velmi nízké sebevědomí a ke všemu zaujímají submisivní postoj.

„Jedná se často o velmi křehké ženy, kterým je velmi obtížné pomoci a někdy až nemožné, protože jsou přesvědčené, že si zaslouží vše, co se jim děje. Jejich sebevědomí je tak nízké, že si v podstatě ubližují ještě víc, a to už jen tím, že s tím nic nedělají,“ upozorňují odborníci z Psychiatric Today.

Násilí za zavřenými dveřmi našich domovů

Vztahy a sex

Když se partner vyžívá v emocionálním týrání

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám