Hlavní obsah

Co je zapotřebí k uzdravení po zlomeném srdci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlomené srdce není jen metafora, ale reálný stav, který může postihnout každého z nás v průběhu života. Ztráta blízkého člověka a zklamání mohou zanechat bolestivé stopy na našem emocionálním zdraví. Jak nastartovat proces uzdravování a najít cestu k novému začátku?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Uzdravení po zlomeném srdci se může zdát nemožné, ale terapeuti tvrdí, že tomu tak není. Ve skutečnosti existují techniky, které vám mohou pomoci překonat pocity ztráty rychleji. Jak na to?

Stanovte si datum, kdy se chcete cítit lépe

„Věřte tomu, nebo ne, je důležité si stanovit datum uzdravení,“ tvrdí klinický psycholog Alduan Tartt. Ačkoliv je tento přístup obecně spojovaný spíše s fyzickým léčením, platí to i pro emocionální léčení.

Nastavení data pro zotavení vám umožní zrychlit váš pokrok a naplánovat si zotavení, říká Tartt pro Huffingtonpost. Pokud si řeknete, že se chcete za tři měsíce cítit lépe, dovolíte si projít tříměsíčním obdobím hojení. A až uplynou tři měsíce, budete více nakloněni tomu jít dál. Zarámováním si smutku získá váš proces hojení pevné mantinely.

Během vámi určené doby léčení Tartt doporučuje účastnit se terapií. Zásadní je podle něj také podpora vaší komunity. „Bible říká: ‚Plány selhávají pro nedostatek rad, ale s mnoha poradci se jim to daří‘,“ uvedl Tartt. „Praktická aplikace je taková, že když jsme sami, slyšíme jen sami sebe, ale když dostaneme moudrou radu, pohled jiných lidí, pak můžeme být uzdraveni, protože se nám dostane rady či podpory, jak to udělat a posunout se směrem vpřed.“

Ujistěte se, že vámi stanovené datum je reálné

„Co se týká překonání smutku, není kam spěchat, každý má své vlastní tempo,“ zdůrazňuje pro stejný server Denise Bradyová, licencovaná manželská a rodinná terapeutka.

„Jen proto, že se ostatní lidé mohou přes své minulé vztahy přenést rychleji, neznamená, že stejný scénář se bude týkat i vás. Buďte trpěliví a laskaví sami na sebe,“ dodává.

Jinými slovy, neočekávejte, že se po pouhém měsíci budete cítit úplně vyléčeni, pokud víte, že takto vaše léčení obvykle neprobíhá. Je v pořádku, když potřebujete čas na to, abyste se dostali přes svého ex, a může být škodlivé, když budete tlačit více na pilu.

Tři znamení, že je vztah odsouzen k zániku

Vztahy a sex

Nebojte se mluvit o svých emocích

„Jednou z největších chyb, které děláme, je, že se snažíme projít žalem nebo bolestí sami, což udržuje bolest uvnitř,“ vysvětluje Tartt. „Nemáme vývod, kterým bychom mohli své pocity ventilovat, což znamená, že všechna ta emocionální bolest zůstává uvnitř. To obvykle vede i k fyzickým potížím, jako jsou například problémy se spánkem, k bolestem hlavy či podrážděné náladě.

Protrpte si to

Ačkoliv se zdá těžké opravdu se vystavit svým emocím, je to velmi prospěšné, a dokonce i nutné. Nesnažte se rozptylovat prací nebo přáteli, je důležité si projít všemi fázemi smutku a zpracovat je. Místo toho, radí Bradyová, byste se měli sami sebe zeptat: „Jak se právě teď cítím? Co se mi moje tělo snaží říct? Co mi mé emoce říkají?“ Pokud vám vaše emoce říkají, abyste plakali, pak plačte. Pokud vaše tělo touží po komunitě, vyhledejte ji.

„Lidé si myslí, že mají kontrolu nad svou bolestí a svým traumatem. Často si ale neuvědomují, jak moc se nezhojené rány promítají do různých oblastí našeho života,“ říká Bradyová a doporučuje jako jistou formu terapie vedení deníku. Dávat myšlenky na papír vám totiž může pomoci uvolnit hlavu.

Detox od sociálních sítí

I když s expartnerem už měsíc nebydlíte, pravděpodobně jeho tvář neustále vídáte. A to právě na sociálních sítích. Pokud nechcete mít jeho obličej pravidelně na očích na instastories nebo Facebooku, nezbývá nic jiného než omezit používání sociálních sítí na minimum. Nebude to jednoduché, avšak rozhodně vám to během fáze uzdravení pomůže.

Zároveň se snažte aktivně vyhýbat šťavnatým drbům, které na bývalého partnera mají vaše kamarádky nebo známí. Buďte proaktivní a dejte jim vědět, že se snažíte posunout dál, a nejlepší bude, když si klepy nechají pro sebe.

Začněte si věřit

Lidé po rozchodu mají často pocit, že se jedná o konečný stav. V hlavě se jim točí myšlenky, že už nikdy nenajdou svoji pravou lásku, nebudou mít děti a všechno to, co mají jejich rodiče a prarodiče. „Zkrátka rezignují na to, že zůstanou sami,“ říká Tartt.

Abyste tomu zabránili, Tartt doporučuje, abyste pracovali na věcech, které vás omezují, ať už je to vaše věrnost, naivita, schopnost nastavit si vlastní cíle a mantinely, nebo naopak větší otevřenost vůči novým lidem. Zároveň je důležité si uvědomit, že rozchod i jeho zpracování je jen opravdu krátký úsek v našem životě a neznamená, že už si nemůžete najít lásku svého života. Naopak, je to nová šance najít si nový a lepší vztah, ve kterém budete spokojení. Musíte políbit nějaké žáby, než najdete pana nebo paní pravou," dodává Tartt.

Proč často toužíme po pomstě

Vztahy a sex

Co nedělat po rozchodu aneb Jak se posunout dál

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám