Hlavní obsah

Co bychom měli vědět o verbálním zneužívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správná komunikace je jedním ze základních pilířů společnosti. Ačkoli všichni víme, že je vždy lepší řešit jakékoli věci slušně, s klidem a nadhledem, někdy i my sami „uklouzneme“ a začneme na někoho křičet. Kdy se to dá ještě přejít a kdy zpozornět, protože se může jednat o verbální zneužívání?

Foto: Profimedia.cz

Verbální zneužívání je stejně závažné jako to fyzické či sexuální. Řada lidí to tak bohužel nevidí

Článek

Verbální zneužívání není vždy tak jednoznačné jako jiné typy – fyzické či sexuální – může tak být náročnější ho rozpoznat a definovat.

Americký psycholog Devon MacDermott, který se specializuje na traumata a vztahy, definuje verbální zneužívání jako „chronickou verbální interakci, která je nežádoucí a způsobuje, že oběť pociťuje určitý druh citové újmy. Tato interakce většinou pochází z blízkého vztahu, může jít o rodiče, partnera, partnerku či blízkého přítele“.

Co bychom měli o verbálním zneužívání vědět?

Proč nám mozek dovolí milovat násilníka

Vztahy a sex

Není to jen křik

Možná si myslíte, že verbální napadání a zneužívání je jen křik, ve skutečnosti je ale definováno řadou různého chování. Kromě křiku jde o nadávky, vyhrožování či manipulování ve snaze zpochybnit úsudek druhého člověka.

Brian Coughlin, psycholog z amerického Los Angeles, k tomu poznamenává, že ve verbálním zneužívání chybí konstruktivní prvek kritiky – někdo je nadměrně kritický k druhé osobě, jedná v hněvu a snaží se pomocí slov ovládat.

Verbální napadání ale nemusí být jen agresivní. Někdy může násilník jednat na oko velmi láskyplně, což dopad zneužívání ještě prohlubuje.

Je snadné ho odpustit

V romantických vztazích lidé často nepoznají zneužívání – mnohdy ho překrývají představami o tom, jaký by vztah měl být. Když do toho zneužívání nezapadá, často ho minimalizují a omlouvají partnera – určitě to tak nemyslel, byl jen naštvaný nebo nemá dobré období.

Jak dodává MacDermott, řada lidí často podobné chování přehlíží, protože ho považuje za běžné – mnozí se s ním totiž setkali v dětství nebo předchozím vztahu a považují ho za jakousi „normu“.

Když trauma z dětství brání zdravým vztahům

Vztahy a sex

Možná ani nevíte, že jste obětí verbálního zneužívání

Je velmi snadné si myslet, že byste určitě poznali, kdybyste se stali obětí verbálního zneužívání. Jak ale uvádějí oba výše uvedení odborníci, realita je zcela jiná – mnoho lidí ani neví, že byli či stále jsou oběťmi podobného zneužívání. A opět za tím může stát časté zlehčování situace – o to víc, čím víc se s ním lidé v životě setkávají.

Podobné vztahy odmala do dospělosti

„Váš vztah s pečovatelem, který se o vás stará v dětství, je tím, co tvoří plán do budoucna, jaké mít vztahy s ostatními lidmi,“ vysvětluje MacDermott. „Lidé, kteří zažili verbální napadání, mají často zkreslenou vidinu správného vztahu, mnohdy se tak ocitají v podobně nezdravých vztazích,“ dodává.

Závažné důsledky

Opakované slovní napadání může výrazně zhoršit to, jak o sobě oběť bude přemýšlet. To se pak bude pravděpodobně promítat i do navazování vztahů, ale například i do pracovního nasazení či vnímání vlastního života. Takoví lidé se pak často potýkají s depresemi, posttraumatickými poruchami či úzkostí.

Studie z roku 2006, uveřejněná v Journal of Affective Disorders, pak potvrdila, že lidé, kteří byli v dětství verbálně týráni, jsou v dospělosti vystaveni velkému riziku rozvoje deprese a úzkostí.

Z oběti násilník

Není výjimkou, že se z oběti verbálního zneužívání stane časem ten, kdo bude sám zneužívat.

Intimní vztahy s psychopaty nikdy nedopadnou dobře, potvrdil výzkum

Vztahy a sex

Násilník není špatný člověk, spíš má velký problém

Odepsat kohokoli, kdo nějak ubližuje jiným, rovnou jako zlého člověka je snadné, tak jednoduché to ale ne vždy bývá. Podobní lidé ve skutečnosti nejsou často zlí, spíše mají hlubší problém, kvůli kterému se chovají určitým způsobem. Mohou za tím stát problémy s duševním zdravím, návykové látky či cokoli dalšího, vysvětluje MacDermott.

Mnozí násilníci také velmi těžce nesou, když jim někdo vyjeví skutečnou pravdu o jejich chování a vlivu na další lidi. Sami ale nemají dovednosti a nástroje, jak se omluvit či své chování napravit.

Lze se z něj zotavit

Ačkoli účinky verbálního zneužívání mohou být velmi závažné, oběti nejsou automaticky odsouzeny k celoživotnímu opakování podobných vzorců. I z tohoto chování se lze vyléčit osvojováním a učením se novým, zdravějším vzorům chování.

Je třeba o tom mluvit

Jakkoli se o verbálním zneužívání mluví mnohem otevřeněji než dříve, stále to není dost na to, aby toho napadání bylo vnímáno stejně závažně jako jiné formy zneužívání.

Kromě osvěty široké veřejnosti je třeba se zaměřit i na oběti a jejich boj s hanbou, kterou urážlivé chování od někoho blízkého přináší. Hanba je velmi ochromující emoce, kvůli které se lidé uzavírají do sebe, čímž se zhoršuje jejich schopnost kvalitně fungovat ve společnosti.

„Jedna z nejlepších věcí, kterou můžete udělat pro kohokoli, kdo zažil verbální zneužívání, je pomoci mu si uvědomit, že v tom není sám. Zažilo a zažívá to spousta lidí, stejně tak existuje řada lidí, kteří s tím dokážou pomoci,“ uzavírá MacDermott.

Když se partner vyžívá v emocionálním týrání

Vztahy a sex

Neodpustitelné činy mužů aneb Kdy je lepší vztah ukončit

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám