Hlavní obsah

Čím více poznáte vztahů, než se usadíte, tím lepší výběr nakonec uděláte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne všechny vztahy mají trvat věčně. Některé mohou být krátkodobé, ale zažijete v nich doslova intenzivní citovou a intimní explozi. Nemá smysl snažit se je udržet, nejenže budete zbytečně vynakládat energii nesprávným směrem, ale také tím zabijete všechny pozitivní emoce, které vám i krátký románek dal.

Foto: Profimedia.cz

Ne všechny vztahy jsou stavěny tak, aby vydržely věčně

Článek

Myslet si, že první velká láska potrvá věčně, je dost naivní. I když se jedná o velmi krásný a naplňující vztah, naděje, že vydrží na celý život, jsou minimální. Podle odbornice na vztahy Tracey Coxové platí, že čím více typů vztahů člověk zažije, než se usadí, tím lepší výběr nakonec udělá.

Díky více partnerům člověk i lépe zjistí, jaké jsou jeho skutečné potřeby, co od vztahu očekává a jaké věci už nikdy nechce zažít.

Typy vztahů, které by neměly trvat věčně

1. Když je monogamie tabu

Jedná se o vztah podobný přátelství s výhodami, kdy spolu partneři chtějí trávit čas, ale už si vzájemně nechtějí dát exkluzivitu.

Někdy se tak děje v okamžiku, kdy má člověk za sebou dlouhodobý vztah a nemá zatím energii na další závazek. Nebo chce ještě prozkoumat všechny sexuální příležitosti, které mu vstoupí do cesty.

Lze milovat dvě osoby ve stejnou chvíli?

Vztahy a sex

„Být v láskyplném vztahu, kde máte na základě vzájemné dohody oba úplnou sexuální svobodu, může být velmi vzrušující. Stejně tak uvědomění si, že druhého nevlastníte. Nutí vás to být neustále ve střehu, protože vaši konkurenti jsou všude kolem, a vy se tak k druhému musíte chovat o to lépe, abyste u něj zůstali stále na prvním místě. Sexuální žárlivost podněcuje touhu a sex je následně mnohem vášnivější a naléhavější než s někým, kým jste si jistí,“ vysvětluje pro Daily Mail Tracey Coxová.

Takový vztah samozřejmě není vhodný pro všechny, ale jen pro sebevědomé a sebejisté jedince, kteří ho jsou schopni ustát. I tak jej většina z nich zvládne jen na omezenou dobu. V každém případě jde o zkušenost, která může v životech zanechat spoustu pozitivního.

2. Partneři mají odlišné představy a zájmy

Někdy se spolu potkají dva lidé, mezi kterými to sice jiskří, ale zároveň jim nechybí nadšení pro individuální sny i kariéru. Tento pár spolu netráví příliš času, každý má tak šanci prozkoumat i víc sám sebe. „Strávit kus svého života s někým, kdo se vám moc nepodobá, vás naučí hledět na věci i z jiné perspektivy,“ upozorňuje Coxová.

Setkávání se s lidmi, kteří přemýšlejí jinak než my, nás činí tolerantnějšími k jiným názorům a přesvědčením. Začneme si i více uvědomovat, že nejsou lidé správní a špatní, že se každý jen na věci dívá z jiného úhlu.

Pokud se naučíte respektovat názory toho druhého, místo abyste jim kategoricky odporovali, stanete se pravděpodobně přáteli na celý život.

3. Příliš velký věkový rozdíl

Vztahy s větším věkovým rozdílem mohou mít výhody pro obě strany. Jeden získá mládí a spolu s ním i hravost a fyzické uspokojení. Druhý pak pocit bezpečí, moudrosti a někdy i finanční zabezpečení.

Randění s někým mladším pomáhá opětovně se spojit se svým mladším já. Znovu tak člověk může zažívat pocity štěstí při posouvání hranic a zkoumání nových věcí.

Naopak chodit s někým starším poskytuje větší stabilitu, mentoring a vedení, mnohdy i lepší sex a lepší životní styl.

4. Letní románek

Letní románky jsou obvykle založeny na fyzické přitažlivosti. Tím, že si oba uvědomují omezenost času, posouvají svůj vztah neuvěřitelně kupředu, protože vše, co dělají, dělají pro tento okamžik.

„Lidé mají na dovolené sex mnohem dříve než v běžném životě. Pravděpodobně s vědomím, že se už nikdy neuvidí, neodolají pokušení,“ vysvětluje odbornice.

Možná je to dáno i tím, že jsou dotyční daleko od stresu a rutiny všedního dne, často si dopřávají více alkoholu a celkově se cítí mnohem méně svázáni.

Anketa

Kolik vztahů jste měli, než jste našli ten, který za to skutečně stál?
Hned první byl ten pravý.
18,6 %
1 až 3
39,4 %
4 až 6
19,3 %
7 až 9
3,1 %
Více než 10
19,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1397 čtenářů.

Jak poznáte, že váš současný vztah je ten pravý

Styl

Devět znaků zdravého vztahu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám