Hlavní obsah

Bolest po sexu může mít různé příčiny

Novinky, lin

Zatímco včera byla vaše ložnice svědkem milostných radovánek, dnes v ní ležíte zkroucená bolestí a nevíte, v čem se stala chyba? Za bolest po sexu může hned několik různých faktorů. Na vině může být změna partnera, pozice, ale i věk.

Foto: Profimedia.cz

Bolest po sexu má mnoho různých příčin.

Článek

Milostné chvilky by v žádném případě neměla doprovázet bolest při sexu nebo i po něm. Jaké jsou nejčastější příčiny a jak je řešit?

1. Přeskočená předehra

Vaginální suchost je nejčastějším důvodem nepohodlného, či dokonce bolestivého sexu. Předehra tedy není v žádném případě přežitek, ale naopak nutnost. Díky ní dojde k lepšímu prokrvení pohlavních orgánů a vagina získá na vlhkosti i větší elasticitě.

S věkem samozřejmě může dojít ke snížené vlhkosti vaginy, v tomto případě se nezdráhejte využít k milostným hrátkám lubrikační gel.

2. Dlouhá, nebo příliš intenzivní seance

„Pokud si libujete v extrémně dlouhém, nebo příliš prudkém sexu, není divu, že budou vaše genitálie trpět,“ říká ředitelka gynekologického oddělení Leah Millheiserová pro Women's Health.

Sex na prvním rande: Ano, nebo ne

Vztahy a sex

Pokud jste navíc zastánci opětovného milování, je velmi pravděpodobné, že dojde k vyschnutí poševního sekretu a sex se stane bolestivým.

Jsou-li vaše genitálie oteklé či bolestivé z příliš tvrdého sexu, lékaři doporučují napustit si teplou vanu, která může od otoků ulevit.

3. Pozice, která nevyhovuje

„Určité pozice mohou být bolestivé. Vždy záleží na dané osobě a jejích potřebách,“ říká psycholožka Janet Britová.

„Pokud jste například v misionářské pozici a máte bolesti či nutkání močit, může to být známka prolapsu močového měchýře,” dodává. Nestyďte se proto experimentovat a najděte polohu, která bude pro vaše tělo ideální. V případě přetrvávajících problémů okamžitě vyhledejte lékaře.

4. Kvasinková infekce

Svědění, pálení, bolest při močení či pocit pnutí nebo výtok, to vše může predikovat kvasinkovou infekci, se kterou není radno si zahrávat. Pokud vás tyto obtíže trápí, obraťte se na svého gynekologa. Kvasinkové infekce jsou velmi časté a naštěstí existuje spousta možností léčby.

Jak docílit společného vyvrcholení

Vztahy a sex

5. Stažené svaly pánevního dna

Sportovně aktivní mladé ženy mají často stažené svaly pánevního dna, které se během sexuální aktivity nemohou uvolnit. Co s tím dělat? S uvolněním svalů vám může pomoci odborný fyzioterapeut.

6. Stres

Stres může být rovněž spouštěčem stažení svalů pánevního dna. Pokud proto procházíte stresovým obdobím, je velmi pravděpodobně, že se vám při sexu nepovede uvolnit natolik, aby pro vás byl bezbolestný. Zkuste si proto doma vytvořit romantickou atmosféru pomocí svíček či masáže, díky které přijdete na jiné myšlenky.

7. Zdravotní problém

Bakteriální vaginóza, kvasinkové infekce, chlamydie, kapavka, herpes - to vše jsou infekce, které mohou mít za následek, že se ze sexu stane bolestivá záležitost.

Pokud vás trápí neobvyklý výtok či léze, obraťte se neprodleně na profesionály. Totéž platí i pro bolest hluboko v pánvi, která by mohla indikovat cystu, myom nebo endometriózu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám