Hlavní obsah

Bez čeho nelze vybudovat zdravý vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chceme, aby byl náš vztah zdravý a dlouho vydržel, neměly by v něm chybět důležité věci, které ho spoluvytvářejí, udržují a podporují. Jaké to jsou?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vztahy bývají různorodé, bohužel zdaleka ne všechny jsou zdravé. U některých lidí je základní problém v tom, že sami nezažili v dětství „zdravý“ vztah u svých rodičů, proto ani oni sami neumí takový vztah vytvořit a udržet.

A pokud umí, i tak se do něj mohou vloudit věci, které ho zdravým rozhodně nečiní – jde o zneužívání různého druhu (verbální, fyzické, emocionální), nadměrnou kontrolu, či dokonce izolaci jednoho z partnerů a manipulaci. Cokoli z toho je třeba řešit ihned v počátku, jinak takový vztah nemá šanci na delší trvání.

Psycholog Will Meek z Vancouveru v americkém státě Washington sestavil přehled osmi klíčových věcí, které by ve vztahu rozhodně neměly chybět. S nimi lze budovat svazek, který bude moci být do budoucna označován jako zdravý.

Šest náznaků, že je váš partner ve vztahu nespokojený

Vztahy a sex

1. Zájem 

Je to jednoduché, lidé ve zdravých vztazích neztrácejí zájem o to, co dělá ten druhý. Způsobů, jak toho docílit, je několik. Někdo sází na klasický dotaz, někdo pozve toho druhého, aby se zapojil do společného zájmu, někdo další rád probírá věci hlouběji. Všechno se počítá.

2. Přijetí a respekt

Dalším stavebním pilířem kvalitního vztahu je přijmout fakta, která jsme o protějšku zjistili, a přesto se k němu umět chovat s respektem. Je totiž jasné, že při zevrubnějším seznámení vyplavou na povrch i méně „populární“ povahové vlastnosti každého z nás.

7 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než láska

Vztahy a sex

3. Pozitivní postoj

Partneři ve zdravých vztazích vnímají i chyby druhých, přesto je nevyčítají, zaměřují se spíše na pozitiva, která jsou pro ně důležitá (ano, udělal chybu, ale je to pracovitý a poctivý člověk, který se také může splést…).

4. Plnění základních potřeb

Každý člověk ve vztahu má své základní potřeby – společnost toho druhého, náklonnost a emoční podporu. Pokud máte vedle sebe toho pravého člověka, dokáže nejen tyto, ale i další vaše potřeby plnit, abyste nejen vy, ale i váš vztah mohli dále růst, tvrdí pro Yourtango Meek.

Věci, které mohou pomalu a nenápadně zničit nový vztah

Vztahy a sex

5. Pozitivní interakce

Výzkumy ukazují, že vztahy bývají obecně uspokojivější, pokud v nich kvantitativně převažují vzájemné pozitivní interakce než ty negativní (nevadí, že negativních je hodně, pokud jich je stále méně než pozitivních).

6. Řešení konfliktů

Ne každý problém ve vztahu se dá ihned plnohodnotně vyřešit, může se tak rozvíjet bez ohledu na řešení. Lidé ve zdravém vztahu ale podle Meeka umějí nacházet způsoby, jak konflikty o těchto problémech co nejvíce omezit.

7. Rozpoznání a náprava problému

Lidé ve vztazích, které opravdu dobře fungují, jsou schopni rychle a efektivně napravit jakékoli jeho „poškození“. Umějí včas rozpoznat, že jsou oni sami nebo druhý člověk ve vztahu něčím zraněni, rozzlobeni nebo s něčím nespokojeni a řešit to způsobem, který vše co nejdříve vyřeší ku prospěchu všech.

Co dělat, když nemůžete vystát přátele partnera

Vztahy a sex

„Bohužel v mnoha vztazích lidé čekají příliš dlouho, než začnou s nápravou škod. Někdo to i zkouší, ale jen to zhoršuje, jiní naopak nedělají pro nápravu zhola nic. Někdy je přitom nejjednodušším prvním krokem upřímná omluva, na které se dá dál stavět,“ radí Meek.

8. Oboustranné zapojení

Aby nějaký vztah fungoval, je třeba, aby se na všech věcech týkajících se partnerů a svazku podíleli oba. Pokud se řešení problémů, iniciativy či jiných věcí ujímá vždy jen jeden, má vztah mnohem hlubší problémy, než se může zdát a zdravý jen tak nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám