Hlavní obsah

Antikoncepce změnila život lidstva

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Málokterý objev změnil tak radikálně život lidstva jako vynález hormonální antikoncepční tablety. Osvobodil totiž ženu od neustálého strachu z nežádoucího otěhotnění. A vyřešil odvěký problém, jak oddělit sexualitu od rozmnožování.

Foto: NPÚ
Článek

Každodenní užívání pilulky zároveň dělá potíže hlavně ženám roztržitým a zapomnětlivým. Některé americké výzkumy udávají, že chyby v užívání se vyskytují u každé třetí. Český výzkum neexistuje, ale naše uživatelky určitě nebudou o mnoho pečlivější než Američanky.

Hodně diskusí už bylo také kolem toho, jestli pilulky užívat raději ráno nebo večer. Upřímně řečeno z hlediska účinku je to úplně jedno. Většina žen ale tvrdí, že jim to ráno vyhovuje víc. Mnohé ženy mají své pilulky položené v koupelně vedle kartáčku na zuby. Čištění zubů jim pak připomene, že si pilulku mají vzít. Někteří výrobci antikoncepčních tablet dodávají ženám pěknou samolepku. Tu si mohou nalepit na zrcadlo v koupelně, aby nezapomněly. Neexistuje totiž žena, která by se ráno do zrcadla nepodívala.

Mladší ženy jsou roztržitější

Veliké problémy s užíváním pilulek má řada žen, které často jezdí na služební cesty. V takových případech se asi vyplatí mít s sebou ještě jedno náhradní balení. Společně s cestovními toaletními potřebami. Náhradní tablety se mohou velice hodit také o víkendu na chalupě.

Moderní antikoncepční pilulky se prodávají v lisovaných fóliích, takzvaných blistrech. Na jejich zadní straně bývá šipka, v jakém směru je mají ženy užívat. Jsou na nich zkratky jednotlivých dnů v týdnu. I to je určitá pomůcka pro roztržité.

Asi největší chyby, pokud jde o pravidelné užívání tablet, dělají velmi mladé dívky ve věku 15-19 let. Přitom se říká, že roztržitosti přibývá s věkem. V hormonální antikoncepci, zdá se, jako by to neplatilo.

I když to pro ženu není pokaždé úplně jednoduché, neměla by pilulku vynechat, ani když prožívá zklamání v lásce, hádá se s partnerem nebo třeba dostala špatnou známku ve škole. Ledabylé užívání může vést nejen ke ztrátě antikoncepčního účinku, ale ještě častěji k nepravidelnému krvácení. Pravou pohromou pro pravidelnost v polykání pilulek je pak u mladých dívek situace, když antikoncepci užívají bez vědomí rodičů, nebo dokonce proti jejich vůli a tajně.

Ženy nechtějí menstruovat hlavně v létě

Velmi často se také setkáváme s otázkou, jak je možné posunout při užívání antikoncepce menstruační krvácení. Zejména když se blíží doba prázdnin a dovolených u moře. Tehdy začíná podobných dotazů nápadně přibývat. Je to jednoduché. Žena vynechá při užívání pilulek plánovanou týdenní přestávku. K menstruaci nedojde.

Pokud těchto přestávek vynechá několik, může se tak menstruace zbavit i na několik měsíců. Stejně tak může, ve chvíli, kdy začne brát druhé balení tablet, užívání na týden přerušit a menstruace se dostaví opožděně.

Tohle všechno lze dělat s tabletami, kterou jsou jednofázové. To znamená, že mají stejný obsah účinných látek v každé tabletě. Pilulky dvoj- a trojfázové, ve kterých se množství hormonů v každé pilulce trochu mění s ohledem na hormonální cyklus ženy, se pro posunování menstruace nehodí. Stačí však, když uživatelky těchto pilulek požádají před dovolenou svého lékaře, aby jim dočasně změnil antikoncepční přípravek za takový, v němž mají všechny tablety stejný obsah. A po návratu od moře se mohou zase vrátit ke svému původnímu oblíbenému vícefázovému preparátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Textovka upozorní ženy na antikoncepci

Myslet každý den na pilulku proti početí bývá pro mnohé ženy věčný problém. Britky, které vlastní mobilní telefon, jsou nyní zbaveny veškerých starostí. Krátké...

Brazilská pošta bude rozesílat antikoncepci

Radnice brazilského města Rio de Janeiro přišla s novou službou pro klientky. Na přání bude nabízet rozesílání antikoncepčních prostředků poštou ženám,...

Výběr článků

Načítám