Hlavní obsah

Alergie na sperma dokáže potrápit

Alergie na sperma nestojí jen za problémy s početím, ale může způsobovat i zarudnutí, otok a svědění intimních partií. Podle vědeckých studií postihuje asi 12 % žen, jen ne vždy je správně problém přisuzován právě alergii.

Foto: Profimedia.cz

Alergie na sperma se může objevit kdykoliv v průběhu života.

Článek

Alergie na sperma se může objevit kdykoliv v průběhu života. Imunitní systém ženy tak reaguje na bílkoviny, které se vytvářejí v prostatě a přirozeně se tak nacházejí v mužském spermatu.

Další možnou příčinou alergie je zbytek stopových prvků z potravy (např. po oříšcích) nebo antibiotik, která se ve spermatu vyskytují.

Prvotní projevy se přitom objevují během 10 až 30 minut od kontaktu kůže nebo sliznice se spermatem.

I zdánlivě zdravé spermie nemusí být schopné oplodnění

Zdraví

Kromě vaginy se alergie může objevit na jakýchkoliv dalších částech těla, které přijdou do kontaktu se spermatem při jiných praktikách, než je vaginální soulož. Často tedy jde o ústa a jejich okolí nebo anální otvor.

Běžné a mírnější příznaky zahrnují:

  • pálení
  • svědění
  • bolest
  • kopřivku
  • otok
  • zarudnutí
  • vyrážku

Zřídka se mohou objevit i velmi vážné projevy zasahující celé tělo, jako jsou potíže s dýcháním a sípání, otoky jazyka a hrdla, rychlý a slabý puls, závratě, mdloby a nevolnost nebo zvracení a průjem. V takovém případě se jedná o silnou anafylaktickou reakci, při které je potřeba okamžitě zajistit lékařskou pomoc.

„Na alergie na sperma se často přijde v okamžiku, kdy žena nemůže otěhotnět. Tělo ženy je nastaveno tak, že automaticky vytváří protilátky vůči ejakulátu partnera a brání tak spermiím, aby se dostaly k připravenému vajíčku,” vysvětluje sexuolog a urolog Marek Broul z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

U vaginálních infekcí je důležité zjistit pravou příčinu

Zdraví

Co může pomoci

Nejprve je důležité, aby lékaři pomocí testů vyloučili další potenciální alergeny, které by mohly způsobovat reakci ve vaginální oblasti. Tedy latex obsažený v kondomech, spermicidy nebo lubrikanty.

Ale také potravinové alergeny, které se z jídla metabolismem přenášejí do spermatu. Často jde o ořechy, sóju nebo mléko, ale také mák nebo mořské ryby a léky jako antibiotika. Pokud jsou nepříjemné reakce vyvolány některým z těchto alergenů, řešením je, aby je muž vyřadil ze svého jídelníčku. Po třech týdnech už by od nich měl být organismus očištěný.

Jednoduchým řešením mírných projevů alergie je také použití kondomu. Ten zamezí kontaktu kůže a sliznic s ejakulátem a díky výběru vhodného typu není třeba se obávat snížené rozkoše z milování.

„Ideální volbou jsou ultratenké typy kondomů bez latexu, které poskytují pocit velmi podobný milování bez ochrany,” radí Vojtěch Sláma, majitel online sexshopu Yoo.cz.

Prokletí alergie aneb Když život ovládnou omezení nebo zdravotní potíže

Styl

Lékaři často jako první přistupují i k léčbě ve formě podávání léků, které utlumí alergickou reakci. Ty mají za cíl nastavit imunitu tak, aby na přítomnost spermií fungoval imunitní systém správně. U lehčích forem alergie bývá podávání léků velmi účinné a partneři mohou i díky tomu zcela přirozeně počít dítě.

Pomoci může i takzvaná desenzibilizace. „Jedná se o opakované vystavování semenné tekutině. Do pochvy se zavádí malé množství spermatu. Jeho množství se postupně zvyšuje a zkracují se intervaly. Pokud se příznaky alergie postupně výrazně zmírní, nebo zcela vymizí, je léčba úspěšná. U nás tento léčebný postup zatím není příliš rozšířený, ale jako úspěšný jej popisují odborné studie,” doplňuje Marek Broul.

V případě, že jsou projevy alergie na sperma silné, musí se žena kromě podpůrných metod svěřit do rukou odborníků, zvlášť touží-li partneři po dítěti. V takových případech zpravidla nezbývá nic jiného než metody umělého oplodnění. Spermie se pak zavedou přímo do dělohy, kde na ně protilátky již nebudou schopné účinkovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám