Hlavní obsah

Krojovaní z regionu Podluží vyrazili na velikonoční obchůzku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediný svátek, kdy pánové nemají problém s tím, aby dobrovolně vstávali brzy. Velikonoční pondělí a tradiční pomlázka je pádným důvodem opustit postel dříve, než se ve svátek sluší. Je totiž třeba obejít všechny domácnosti.

Velikonoce na PodlužíVideo: Milan Vojtek, Novinky

 
Článek

Co region, to jiný název. Místo pomlázky tak berou muži všech generací na Břeclavsku do rukou žilu, aby na Velikonoční pondělí vyrazili za slečnami a ženami všech věkových kategorií. Chasa v obcích na Břeclavsku obchůzku obvykle absolvuje v krojích.

Do akce se vydali i ve Tvrdonicích a v Lanžhotě na Břeclavsku. Předškoláci často s tatínky, školáci už sami, krojovaní i party dospěláků, ti všichni obcházeli domácnosti. Stejně jako je název v jednotlivých regionech jiný, mění se podle oblastí i velikonoční zvyky. Námět je ale obdobný, očistit ženu, omladit ji na konci zimy před nastupujícím jarem. Ostatně i proto je to pomlázka, ve významu pomladit. Na jižní Moravě se zve žilou, jinde tatarem a podobně.

Symbolické vyšlahání má být očistou, v některých regionech to ale řeší jinak. V části Slovácka, a ve velké míře u našich sousedů na Slovensku, patří k hlavním velikonočním zvykům „polévačka“ či „kúpačka“. Ženy polévají vodou, což má mít rovněž očistný ráz. Snaha ušetřit ženy studené koupele vede občas k náhradě nějakou voňavkou a na konci svátku jara tak dotyčné představují podivnou směsici vůní laciných parfémů.

Velikonoční pondělí a jeho tradice: Pomlázka má přinést mládí, rozhodně ne modřiny

Velikonoce

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Reklama

Výběr článků

Načítám