Hlavní obsah

Ženy nejraději utrácejí, když se blíží menstruace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

O tom že většina žen ráda nakupuje není pochyb. Podle vědců se ukazuje, že se ženy nejčastěji vypraví do obchodů utrácet během deseti dnů před menstruací.Psychologové se domnívají, že jde možná o způsob, jakým se ženy vyrovnávají s negativními emocemi, které často před menstruací pociťují.

Článek

Profesorka Karen Pinová z University of Hertfordshire se vyptávala 443 žen ve věku 18 až 50 let na jejich nakupovací zvyky. Bezmála dvě třetiny žen se přiznaly, že během pozdní fáze menstruačního cyklu - takzvané luteální fáze - častěji nakupují impulzivně.

Polovina připustila, že překročila rozpočet o přibližně 750 Kč. Některé se ale přiznaly, že to pořádně roztočily a utratily desetkrát víc. Většina z nich se pak cítila provinile.

"Utrácení bývá reakcí na silné emoce. Ženy, které jsou deprimované, spíše jdou nakupovat, aby se povzbudily a zlepšily si náladu," tvrdí profesorka Pinová reportérům BBC.

Toto chování se dá vysvětlit hormonálními změnami, k nimž během menstruačního cyklu dochází. Utrácení také bývá větší u žen, které trpí předmenstruační depresí. A co ženy v luteální fázi nejvíce nakupují? Většinou šperky, make-up a boty na podpatcích.

Jde sice o normální chování, ale profesorka Pinová varuje, že pokud si ženy dělají s utrácením starosti a musejí šetřit, měly by se v týdnu před menstruací obchodům raději vyhýbat.

Reklama

Související témata:

Související články

Nenakupujte jídlo unavení a hladoví

V době, kdy hubneme, bychom neměli chodit na nákupy potravin unavení. Tedy hlavně v podvečer, po práci. Tehdy nakupujeme víc impulzivně a méně promyšleně. Není...

Kam za nákupy v Las Vegas?

Jezdit za nákupy do Říma, Paříže či Londýna je dnes již poměrně normální. Co ale zajet do Las Vegas? Se stále slabším dolarem se stávají americké obchody stále...

Jak se bránit zbytečným nákupům

Letošní pozdní babí léto malinko klame. Ale pozor! Skutečně už jen dva měsíce zbývají do Vánoc. Obchodníci pozvolna oprašují figurky Santa Clausů a vymýšlejí...

Utrácení způsobuje stejnou euforii jako droga

Utrácení peněz je jako droga, neboť stimuluje stejná centra v mozku, která mají co do činění s některými druhy závislostí. Zjistili to němečtí vědci pomocí...

Výběr článků

Načítám