Hlavní obsah

Zemřel módní návrhář Thierry Mugler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli zemřel ve věku 73 let slavný francouzský módní návrhář Thierry Mugler. Jeho avantgardní módní značka byla jednou z nejvlivnějších v 80. a 90. letech. O úmrtí informovala agentura AFP s odvoláním na Muglerova tiskového mluvčího. Ten uvedl, že Mugler zemřel přirozenou smrtí, ale nečekaně.

Foto: Remy de la Mauviniere, ČTK/AP

Thierry Mugler

Článek

Thierry Mugler, narozený v roce 1948 ve Štrasburku, začal svoji kariéru v roce 1971, v necelých dvaceti letech. Tehdy začal navrhovat pro značku Karim. Jeho první návrhy čerpaly ze střihů oblíbených ve 40. letech. Silueta se širokými rameny ho později proslavila.

Ve věku 24 let se Mugler přestěhoval do Paříže. Začal navrhovat oblečení pro pařížský butik Gudule. Ve 26 letech začal pracoval jako návrhář na volné noze, navrhoval modely pro různé velké módní domy v Paříži, Miláně, Londýně a Barceloně.

V roce 1973 vytvořil Mugler svou první osobní sbírku s názvem „Café de Paris“ a následně založil firmu nesoucí jeho jméno.

Značka Mugler vysvlékla v rámci své přehlídky slavné tváře modelingu

Styl
Foto: Remy de la Mauviniere, ČTK/AP

Thierry Mugler

Mugler proslul futuristickými modely s nápadnými střihy, které se vyznačovaly obrovskými rameny a vosím pasem. Rád používal neobvyklé materiály jako kov, vinyl či latex. Mezi jeho nejznámější obdivovatelky patřily zpěvačky Madonna a Beyoncé, kterým vytvořil kolekci pro jejich turné.

V roce 2003 Mugler svět módy opustil, nadále se ale věnoval kosmetice. Jeho parfém s názvem Angel se stal ikonickým.

V roce 2019 Mugler vzbudil rozruch, když navrhl šaty Kim Kardashianové na Met Gala. Jeho značka oblečení, kterou nyní vlastní L’Oréal, pak zažila oživení pod dohledem amerického návrháře Caseyho Cadwalladera.

Večer, který se zapíše do módních dějin, takový byl Met Gala 2019

Styl
Foto: Profimedia.cz

Kim Kardashianová v šatech od Muglera na Met Gala 2019.

„Pracoval na různých projektech a začátkem týdne se chystal oznámit novou spolupráci,” řekl tiskový mluvčí Muglera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám