Hlavní obsah

Z bankrotu na pomyslnou špici. Návrhář Tommy Hilfiger slaví 70 let

Populární americký módní návrhář Tommy Hilfiger slaví kulatiny. Sedmdesátiletý majitel úspěšné značky o obratu několika miliard amerických dolarů se zasloužil o popularizaci dostupného ležérního oblečení. Jeho začátky přitom nebyly snadné. Narodil se jako druhé z devíti dětí do katolické rodiny a ve 25 letech zbankrotoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Módní návrhář Tommy Hilfiger slaví sedmdesátinyVideo: Reuters

 
Článek

Tommy Hilfiger se o módu zajímal od dětství. Jako teenager jezdil autobusem z města Elmira, kde s rodiči bydlel, do New York City, aby tam nakupoval džíny. Hlavně zvony, které tehdy přicházely do módy po éře úzkých nohavic. Vlna hippies byla na vzestupu. Tommy džíny začal upravovat, aby jim dodal šmrnc, a postupně je začal prodávat svým přátelům.

Vybudoval si slušnou zákaznickou základnu a brzy nato, v roce 1971, si otevřel vlastní obchod s názvem People’s Place (Místo pro lidi) v rodné Elmiře.

Květinová revoluce vrcholila, a tak se Tommy rozhodl svému obchodu dodat svérázný punc. Konaly se tam diskotéky a různé soutěže. Mladým lidem se nápad líbil a obchod slavil úspěch, jenže nevydělával. Po sedmi letech pak zcela zbankrotoval.

Módní návrhář Tommy Hilfiger prodává romantické sídlo za miliardu

Jak bydlí VIP

Tommy Hilfiger se ale nevzdal a s novým kapitálem od svých přátel v roce 1985 zahájil výrobu pánského oblečení pod vlastním jménem. Značka proslula svým preppy stylem s odkazem na současnou hudbu. Postupně se rozšířila o dámské oblečení, doplňky a parfémy a stala se ikonou amerického stylu, který se stal po přelomu tisíciletí populární i na dalších kontinentech.

Velkou roli sehrála také reklama, do které Hilfiger investoval mnoho z toho, co vydělal. Do svých reklamních tažení nalákal mladé, energické zpěváky a do obchodní strategie zapojil i novou hiphopovou scénu. Jeho oblečení nosil Snoop Dogg, Lenny Kravitz, Britney Spearsová i Rolling Stones.

V posledních letech navázal Tommy Hilfiger spolupráci s britským závodním jezdcem Lewisem Hamiltonem, herečkou Zendayou a modelkou Gigi Hadidovou, jeho modely si zamilovala i bývalá první dáma Melania Trumpová.

Foto: Profimedia.cz

Pilot F1, Lewis Hamilton, se stal pánskou tváří oblíbené značky Tommy Hilfiger.

Značka Hilfiger, kterou vlastní módní gigant PVH Corp, je jedním z nejznámějších jmen v americkém oděvním průmyslu, s více než 1600 maloobchodními prodejnami po celém světě.

V letech 1980 až 2000 byl Tommy Hilfiger ženatý se Susan Cironaovou, s níž má čtyři děti. Jeho druhou manželkou se v roce 2008 stala módní návrhářka Dee Ocleppová, se kterou má jednoho syna.

Foto: Profimedia.cz

Návrhář v minulosti představil například kolekci inspirovanou americkým fotbalem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel návrhář Pierre Cardin

Ve věku 98 let zemřel francouzský módní návrhář Pierre Cardin, vizionářský stylista a průkopník prêt-à-porter, konfekčního odívání, jež módu zpřístupnilo širší...

Výběr článků

Načítám